CoolPolitika.hu

Tovább zuhannak a lakás árak

2009  //  Máj  //  12  //  COOLPOLITIKA

Tovább zuhannak a lakás árakÍrországban kétségbeesett eladók 200 millió euróval kérnek kevesebbet házaikért egy hónap távlatában.

Megközelítőleg 200 millió eurót vesztettek a házak értékükből az árengedmények hatására az elmúlt hónapban, az ingatlanaiktól kétségbeesetten szabadulni akaró eladók hatására. Abban, amit egyszerűen csak az ingatlanpiaci -nagy adag realitásként- aposztrofálnak, az árak több háznál meghaladták az 50%-os áresést, főképp a dublini térségben.

Az árcsökkenés kissé lelassult múlt hónap előtt, az eladók nem voltak hajlandóak várakozásaik alatt értékesíteni ingatlanjaikat, de a vásárlói passzivitás masszív leárazást erőszakolt a piacra. IrishPropertyWatch.com nyomon követi az ingatlanpiaci árak alakulását. Március 15. és Április 20 közötti időszakban 3700 ingatlan vált olcsóbbá és csak néhány drágábbá.

A legnagyobb áresés 1 millió -2.9 millióról 1.9 millióra - míg az átlag 41989 eurós esés volt. A tudósítás beszámol arról is, hogy a házak 80%-a már több mint 3 hónapja eladó, 71%-nak több mint 6 hónapba, 57%-nak több mint 9 hónapba és 42%-nak több mint egy évig tartott mire vevőre talált.

Az eladók realisztikusak lettek és belátták mennyit is ér valójában az ingatlanuk - mondta Peter Wyse vezető dublini ingatlanügynök. A tulajdonosok sokáig elutasították az árengedmények gondolatát is, azonban beütött a valóság és esnek az árak. El kellett küldenem az összes ügynökömet, mert semmi sem mozdult és nem is vállalok semmit, amíg az emberek nem akarják tudomásul venni mi a realitás.

Mr Wise elmondta még hogy eladott két házat, Rathgarban és Dun Laoghaireben – dublini negyedek, melyek eredeti ára 1.1 millió euró volt, 600000 illetve 500000 euróért. Sherry Fitzgerald ingatlanügynökség közzétett egy kimutatást, mely 192 eladás szerint Dublinban 52%-os árcsökkenést jelez az elmúlt 4 hónapra vetítve.

Szerepel a jelentésben az is hogy a alsó kategóriás házak 5 és 20% közötti , a közép kategóriás, 500000től 1 millió euróig, 35 és 45% közötti, az 1 millió euró fölöttiek pedig 50%-ot meghaladó áresést produkáltak. Másrészről emberek százai álltak sorban két éjszakán keresztül, mert 68 lakás került eladásra megfizethető áron. Több, mint 800 ember jelezte érdeklődését azokra az 1, 2 illetve 3 szobás lakásokra, melyek 210000 és 295000 euró közötti áron kerülnek eladásra.

A lakásokat gyorsan elkapkodták. Az alkalmi vételre leggyorsabban reagálók 20-30%-os diszkontáron jutottak hozzá új tulajdonukhoz. Cserében 20 évig nem értékesíthetik anélkül hogy ezért külön díjat számoljanak fel.

(CoolPolitika)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés