CoolPolitika.hu

Tömegtüntetés Rómában

2012  //  Okt  //  27  //  MTI

Tömegtüntetés RómábanNo Monti-day címmel tüntetés volt szombaton Rómában: egyetemisták, ifjúsági szervezetek, szakszervezetek tiltakoztak az olasz kormány megszorításai ellen.

A lázadó Európa mellett állunk: kergessük el a Monti-kormányt! - ez a transzparens volt olvasható a Róma városközpontján áthaladó tüntetés élén. A lateráni Szent János bazilika előtti tér felé tartó menetet a munkát és fizetésemelést követelő olasz tűzoltók és a dél-olasz Tarantóból érkezett Ilva acélgyár munkásai vezették. A Monti-kormány gazdaságpolitikája ellen rendezett tömegtüntetéshez egyetemisták, pedagógusok, számos szélsőbaloldali ifjúsági szervezet és szakszervezet is csatlakozott, a Fiat-gyárak és a bezárásra ítélt szardíniai szénbányák munkásaival együtt. Megjelentek a Lyon-Torinó közötti nagysebességű vasútvonal ellen évek óta tüntető mozgalom tagjai is.

 

Nemet mondunk a szociális mészárlásra! Monti, takarodj! Elég a bizonytalanságból, elbocsátásból, munkanélküliségből! - hirdették a tüntetők által magasba tartott táblák. A menetben haladó egyik kamionon hatalmas polip jelképezte a nemzetközi pénzügyi világot, mely csápjaival Barack Obama, Angela Merkel, Nicolas Sarkozy, Silvio Berlusconi, Mario Draghi és Mario Monti bábját mozgatta. A tüntetés rendkívüli biztonsági intézkedések között zajlott: ezer rendőr felügyelte a menetet. Róma több metróállomását lezárták, a menet útvonaláról elszállították a parkoló autókat. A hatóságok a Black Bloc csoportjaitól tartottak. A tavaly október 15-én rendezett hasonló tömegtüntetésen a tetőtől talpig feketébe öltözött, arcukat eltakaró szélsőségesek utcai harcot provokáltak a rohamrendőrökkel, csatatérré változtatva Róma belvárosát.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés