CoolPolitika.hu

Tőkés László George Patakival találkozott

2012  //  Jan  //  16  //  MTI

Tőkés László George Patakival találkozottAz erdélyi magyar felsőoktatás állami finanszírozása, Székelyföld területi autonómiája, a romániai magyar őshonos kisebbség szabadságának és egyenjogúságának biztosítása érdekében szólalt fel vasárnap Nagyváradon George Pataki, New York állam volt kormányzója, akit fogadott Tőkés László.

Az Európai Parlament alelnökének, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökének sajtóirodája az MTI-hez is eljuttatott közleményében beszámolt arról, hogy a republikánus amerikai politikus jelen volt a Nagyvárad-Olaszi Református Templomban, ahol a keresztények egységéért meghirdetett ökumenikus imahét keretében Tőkés László - a Királyhágó-melléki Református Egyházkerület volt püspökeként - hirdetett igét. A 1989-es rendszerváltás szellemiségét felidézve Tőkés kifejtette: mindazok, akik a Ceausescu-diktatúra bukásának napjaiban nemzeti vagy felekezeti hovatartozástól függetlenül összefogtak, Istennek engedelmeskedtek és nem a diktatúrának.

 

George Pataki az istentisztelet utáni felszólalásában magyarul köszöntötte a gyülekezet tagjait, majd angol nyelvre átváltva elmondta: megtiszteltetés számára, hogy Tőkés László vendége lehet, egy olyan emberé, akit Amerikában is nagyra becsülnek a romániai rendszerváltásban játszott szerepéért, illetve az emberi és a kisebbségi jogok védelmében vívott küzdelméért. Hozzáfűzte, hogy a magyar nép igazi szabadsága csak akkor teljesedik ki, ha a kisebbségi sorsba került nemzettársak számára is biztosítják az őket megillető jogokat, mint például az anyanyelv használatához vagy az oktatáshoz való jogot. George Pataki ezt követően a magyar és a román történelmi egyházak helyi vezetőivel találkozott a Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ gyülekezeti termében. A volt kormányzó az erdélyi magyar akadémiai élet képviselőivel is tanácskozott az önálló magyar felsőoktatás lehetőségeiről.

 

A romániai magyar felsőoktatás helyzete volt a fő témája annak a sajtótájékoztatónak is, amelyet Tőkés László és George Pataki közösen tartott. Tőkés László bevezetésképpen felidézte a volt kormányzó 2006-os látogatását. Többek között a republikánus politikus akkori vizitjének köszönhető, hogy a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium sportpályájának elhúzódó ügye rendeződött - emlékezett vissza Tőkés László. A magyarok jogai melletti kiállás egy másik példája a felvidéki Selye János Egyetemen tartott előadás, melynek keretében George Pataki a demokráciaellenes szlovák nyelvtörvény ellen is felemelte szavát - idézte fel az EMNT elnöke. Pataki a sajtótájékoztatón elmondta: Romániában bőven van még mit tenni az anyanyelvhasználati jogok és más kisebbségi jogok érvényesítésének területén.

 

Úgy vélte, hogy a román államnak támogatnia kellene a kisebbségi felsőoktatást, szerinte a magyar anyanyelvű diákoknak nincs elég lehetőségük megszerezni a felsőfokú képesítést. Tőkés László mindehhez hozzáfűzte: "Adófizető polgárai vagyunk Romániának, jogunk van ahhoz, hogy költségvetési forrásokból támogassák egyetemeinket". Román újságíróknak a székelyföldi területi autonómiára vonatkozó kérdése kapcsán Pataki kifejtette: Székelyföld egyedi kultúrával, értékekkel, sajátos nyelvezettel, történelemmel rendelkező régió. "Aki ismeri New York állam térképét, az pontosan tudja, hogy azon belül számos autonóm régió működik, saját kultúrákkal, etnikumokkal, és mindez összhangban áll az állam törvényeivel" - fogalmazott a politikus.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés