CoolPolitika.hu

Többen meghaltak a líbiai tüntetések során

2011  //  Feb  //  18  //  MTI

Többen meghaltak a líbiai tüntetések soránLegalább négy ember vesztette életét a tüntetők és a rendfenntartó erők összecsapásaiban szerdán Líbiában, az ország keleti részén található Al-Baida városában - közölték ellenzéki honlapok és külföldön működő líbiai civil szervezetek.

-A belföldi biztonsági erők és a kormánypárti forradalmi bizottságok fegyveres alakulatai éles lőszerrel oszlatták fel a fiatalok békés tüntetését Al-Baidában, aminek következtében négy ember meghalt és többen megsebesültek - olvasható a Libya Watch nevű, londoni központú civil szervezet által kiadott közleményben. Egy szintén londoni székhelyű ellenzéki csoport, a Libya Al-Youm is négy halottról tett említést, de a genfi központú Human Right Solidarity nevű szervezet, szemtanúkra hivatkozva azt írta, hogy a tetőkről tüzelő mesterlövészek tizenhárom embert öltek meg.

 

Névtelen aktivisták egyiptomi és tunéziai mintára csütörtökre  "Harag napja" megmozdulást szerveztek a Facebook és a Twitter internetes közösségi oldalakon. Egyelőre nem lehet tudni, hogy megvalósul-e a demonstráció. A jogvédő csoportok arra figyelmeztettek, hogy a tüntetésre  durva módszerekkel reagálhat a rendőrség. Az észak-afrikai országot több mint negyven éve irányító, a kontinensen  a legrégebb óta hatalmon lévő Moammer el-Kadhafi az egyiptomi és a tunéziai változásokkal kapcsolatban szerdán úgy nyilatkozott, hogy a "forradalmárok" felül fognak kerekedni. A líbiai tüntetéseket ugyanakkor nem említette. -Le az ellenséggel, le velük mindenütt; le a bábokkal mindenütt, a báboknak befellegzett, az őszi levelek lehullanak - idézte a BBC a líbiai vezetőt. "Az Egyesült Államok és a cionizmus bábjai megbuknak" - hangoztatta.

 

Kadhafi szerint Líbiának nincs szüksége arra, hogy nyugati demokráciakoncepciókat importáljon, hiszen van egy saját modellje, a "Harmadik Egyetemes Elmélet", amely szerint az emberek a "népi bizottságnak" nevezett, alulról szerveződő intézményeken keresztül saját magukat irányítják. Szakértők szerint nem valószínű, hogy Líbiában  egyiptomi típusú felkelés fog kialakulni, mivel a jelentős kőolajexportból származó bevételekkel a kormány könnyen enyhítheti a társadalmi problémákat.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés