CoolPolitika.hu

Több mint százezren tüntettek Nápolyban a maffia ellen

2009  //  Már  //  22  //  MTI

Több mint százezren tüntettek Nápolyban a maffia ellenTöbb mint százezer ember vonult utcára szombaton Nápolyban az utóbbi idők egyik legnagyobb maffiaellenes tüntetésén.

A tiltakozók a bűnszervezetek áldozataira emlékeztek, és azt követelték a hatóságoktól, hogy vessenek véget a szervezett alvilág uralmának Dél-Olaszországban. A megmozdulásra egész Olaszországból és 30 másik európai államból is érkeztek a résztvevők. A tiltakozó menet élén a maffia áldozatainak hozzátartozói haladtak, többen fehér kesztyűben és néhai szeretteik fényképével, miközben hangszórókon mintegy 900 embernek a nevét lehetett hallani: olyanokét, akiket a bűnszervezetek gyilkoltak meg. - Nem öltétek meg őket. Velünk vonulnak - hirdette az egyik transzparens.   


A tüntetésen jelen volt Roberto Saviano író, aki a maffia elleni harc egyik jelképe azóta, hogy Gomorra című könyvében leleplezte, milyen módszerekkel uralja Nápolyt és környékét az ottani szervezett alvilág, a camorra. A könyv gyorsan a sikerlisták élére került, ezután a camorra többször halálosan megfenyegette a 29 éves szerzőt. Saviano most is rendőrségi őrizet alatt él.
   


A Libera maffiaellenes mozgalom felhívására a szervezők szerint mintegy 150 ezren érkeztek Nápolyba, a rendőrség több mint 100 ezerre tette a résztvevők számát. Az 1995-ben alapított Libera 50 civil csoport gyűjtőszervezete, amely számtalan módon harcol a szervezett bűnözés ellen. Többek között felvásárolja a maffiától elkobozott birtokokat és épületeket, amelyeket azután szociális célokra fordít. Iskolákat rendez be vagy rehabilitációs központot hoz létre elvonókúrán részt vett kábítószereseknek a lefoglalt ingatlanokban.

   
Az utóbbi tíz évben 2500 embert gyilkoltak meg a bűnszervezetek Olaszországban. A maffia-gyilkosságok 70 százaléka büntetlen marad, a legtöbb esetben még a bűncselekmény indítékára sem derül fény.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés