CoolPolitika.hu

Több tucat tüntetőt előállítottak

2012  //  Sze  //  17  //  MTI

Több tucat tüntetőt előállítottakNew Yorkban előállítottak több tucat tüntetőt, akik az Occupy Wall Street mozgalom megalapításának első évfordulóján Manhattan üzleti negyedében megpróbálták bekeríteni a tőzsdét és megbénítani a közlekedést.

A megmozduláson mintegy ezren vettek részt, jóval kevesebben, mint a tavalyi tüntetéseken. Gideon Orion Oliver, aki több tüntető jogi képviselője, a Twitteren azt közölte, hogy a rendőrség mintegy 90 tüntetőt állított elő, köztük George Packard nyugalmazott anglikán püspököt. A mozgalom a hétvége folyamán több tiltakozást szervezett, de az egyiken sem voltak többen néhány száznál. A rendőrség védőkordont vont a New York-i tőzsde, valamint több jelentősebb bank épülete köré.  Szombaton és vasárnap mintegy három tucatnyi tüntetőt vettek őrizetbe.

 

Noha az amerikai népesség-nyilvántartó hivatal minap nyilvánosságra hozott jelentése szerint az Egyesült Államokban a középosztály az elmúlt év során tovább zsugorodott, az Occupy, amelyet a születése után még mint az ultrakonzervatív Tea Party mozgalom potenciális baloldali ellensúlyaként emlegettek, elvesztette lendületét.    Ennek egyik oka, hogy a nagyvárosok központjaiban felállított sátortáborai felszámolása után megcsappant a médiaérdeklődés is. A privilegizált 1 százalék és a nagy magánvállalatok vezetőinek közönye, valamint a társadalom számtalan más visszássága ellen tiltakozó mozgalom emellett a mai napig nem mutatott fel világos, követhető célokat és egyértelmű, tekintélyes vezetőket.

 

Az egy évvel ezelőtt a lakosság 99 százaléka nevében a társadalmi és a gazdasági igazságosságért elkezdett megmozdulások az Egyesült Államok több tucat települését is elérték és átterjedtek Európára és Japánra is.    Az Ipsos és a Reuters egy júliusban megjelent közvélemény-kutatása szerint az amerikaiak 45 százaléka semmilyen módon sem azonosul az Occupy mozgalommal. Védelmezői szerint ugyanakkor a béke- és polgárjogi mozgalmak történetében is voltak hullámvölgyek, amelyeken azonban túltették magukat.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés