CoolPolitika.hu

Több mint egybillió dollárba került eddig a terrorizmus elleni harc

2009  //  Dec  //  24  //  MTI

Több mint egybillió dollárba került eddig a terrorizmus elleni harcEgy kongresszusi hivatal elemzői azután mondták ezt a becslést, hogy Barack Obama amerikai elnök hétfőn aláírta a jövő évi védelmi költségvetést.

A 636 milliárd dolláros büdzsé 128,3 milliárd dollárt irányoz elő az iraki és az afganisztáni háborúra. Obama december 1-én hozta nyilvánosságra az új afganisztáni stratégiáját, és 30 ezer újabb katona kiküldését irányozta elő fél éven belül. Az ehhez szükséges forrásokat az elnök várhatóan februárban fogja megkérni a kongresszustól, amikor is előterjeszti az állami kiadások tervét a 2011-es évre.

 

Washingtoni elemzők szerint a 2001. szeptember 11-én végrehajtott New York-i és washingtoni terrorcselekmények óta folytatott terrorizmus ellen háború költségeibe nemcsak az iraki és az afganisztáni háború kiadásai tartoznak bele. Itt szerepelnek a hosszú lejáratú szerződések költségei a hadfelszerelést szállító alvállalkozókkal, katonai létesítmények építésére, sebesültek kezelésére, elesett katonák családjainak és a háborús veteránok megsegítésére, az ország területének védelmére, nagykövetségek őrzésére, illetve más dolgokra szánt összegek. Az iraki háború összköltsége 748 milliárd dollárra rúg, illetve 300 milliárdba került eddig az afganisztáni háború.

(MTI)
 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés