CoolPolitika.hu

Több ezren tüntettek a melegfelvonulás ellen

2010  //  Okt  //  10  //  MTI

Több ezren tüntettek a melegfelvonulás ellenTöbb ezren tüntettek szombaton Belgrádban, hogy tiltakozásukat fejezzék ki a hatóságok által engedélyezett melegfelvonulás megtartása ellen.

A Dveri nevű szélsőségesen nacionalista szervezet felhívására egyes becslések szerint nyolcezren, mások szerint húszezren - családok gyerekekkel, fiatalok, sőt feketeruhás, álarcos szélsőségesek - vonultak végig a szerbiai főváros szívében a "család védelmének" jelszava alatt. A jelentős rendőri biztosítás mellett tartott tüntetésen nem történt incidens. Szerbiában tavaly nem engedélyezték a melegek és a leszbikusok menetét, idén viszont a hatóságok támogatásával vasárnap megtarthatják felvonulásukat. Mintegy ötszáz részvevőt várnak a demonstrációra, amelyen számos politikus és külföldi diplomata is jelen lesz, hogy kifejezzék szolidaritásukat a szexuális kisebbségek képviselőivel.

 

-Az állam semmit nem tesz a családok támogatására, miközben ezt a természetellenes csődületet engedélyezte. Azt akarjuk, hogy tiltsák be ezt a felvonulást - jelentette ki Miroslav Raovic, a Dveri egyik szóvivője, miközben aktivisták röpiratokat osztogattak a tömegben. -Azért vagyok itt, mert az államnak a családokat kell támogatnia... mivel a család számomra fontosabb, mint az Európai Unió... és le kell fújni a holnapi szégyenletes parádét - áll a szövegben. Egy 35 éves férfi, aki feleségével és kiskorú gyermekével vett részt a szombaton tartott tüntetésen, azzal magyarázta jelenlétét, hogy a homoszexuálisok felvonulásának "semmi köze ennek az országnak a gazdasági vagy társadalmi prioritásaihoz", és torkig van az állam szolgalelkű, egy lobbi akaratát teljesítő magatartásával.

 

Tőle távolabb feketébe öltözött, álarcos fiatalok ácsorogtak, s folyamatosan melegellenes jelszavakat skandáltak, miközben némelyikük náci üdvözlésre lendítette karját.    Ivica Dacic belügyminiszter egyértelműen kijelentette, hogy a homoszexuális kisebbség védelmét törvények és az alkotmány is garantálja. Vasárnapra ötezer rendőrt vezényelnek ki az utcákra, hogy szavatolják a felvonulás részvevőinek biztonságát. Kilenc évvel ezelőtt verőemberek egy pap vezetésével zavarták szét a melegek felvonulását Belgrádban úgy, hogy a dulakodásokban negyven ember sebesült meg.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés