CoolPolitika.hu

Több ezer résztvevő a Romániai tüntetésen

2012  //  Júl  //  05  //  MTI

Több ezer résztvevő a Romániai tüntetésenTöbb ezer ember gyűlt össze csütörtök este Bukarestben az ellenzéki Demokrata Liberális Párt (PDL) által rendezett tüntetésen, amelyet a jogállam védelmében és a kormányzó Szociál-liberális Szövetség (USL) "visszaélései és jogsértései" ellen hirdettek meg a szervezők.

A Forradalom téren rendezett demonstráción Vasile Blaga, a PDL elnöke azt mondta, a jogállam és a felfüggesztéssel fenyegetett Traian Basescu államfő védelmében gyűltek össze, míg az USL a tolvajokat és plagizálókat védi. A részvevők feliratokat emeltek a magasba, amelyeken ilyen feliratok voltak: "Az alkotmánybíróságot védem", "Veszélyben a jogállam", "Az elnök felfüggesztése: visszaélés". A demonstráción Mihai Razvan Ungureanu volt miniszterelnök is felszólalt, aki a országuk visszavételére szólította fel a törvényeket tisztelő, becsületes munkából élő, tisztességes adófizetőket. A politikus szerint a Ponta-kabinet lábbal tiporta a törvényeket és az alkotmányt, és ezt már nem tűrhetik szótlanul a tisztességes emberek.

 

Cristian Preda európai parlamenti képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy Brüsszelben már mindenki a káoszról, jogtiprásról, alkotmánysértésről beszél, ha Románia kerül szóba. Az EP-képviselő szerint meg kell mutatni, hogy Románia nem azonos Victor Pontával. A Forradalom téri tüntetésen tíz részvevő rosszul lett és orvosi ellátásra szorult a rendkívüli hőség miatt. A demonstráció rendbontás nélkül véget ért, a tiltakozók szétszéledtek. Csütörtök este Kolozsváron is (mintegy 150 ember) és Temesváron is (mintegy 300-an) tüntettek az USL-kormány ellen. A bukaresti kormány székháza előtt már kedden és szerdán is több száz ember demonstrált engedély nélkül: legtöbben Victor Ponta miniszterelnök plágiumügyére utaló feliratokat mutattak fel.

 

Időközben a bukaresti Egyetem téren is összegyűlt néhány száz ember, akik Basescu ellen tüntettek. Az USL törvényhozói a parlament csütörtöki ülésén Traian Basescu államfő felfüggesztését kezdeményezték, erről péntek délután titkos szavazással döntenek a honatyák. Ha az államfőt felfüggeszti a parlament, leváltásról népszavazást rendeznek egy hónapon belül.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés