CoolPolitika.hu

Több ezer palesztin lakhatási jogát vonta meg Izrael

2011  //  Máj  //  12  //  MTI

Több ezer palesztin lakhatási jogát vonta meg IzraelIzrael titokban megvonta a lakhatási jogot 140 ezer ciszjordániai palesztintól, akik 1967 és 1994 között külföldön tartózkodtak.

Az esetet a Háárec című izraeli napilap hozta nyilvánosságra az igazságügyi minisztérium adataira hivatkozva. Ciszjordánia 1967-es megszállása és a 1994-es oslói egyezmény között eltelt időszakban a Jordánián át külföldre távozó palesztinoknak az Allenby-hídi határátkelőn kellett hagyniuk személyi igazolványukat, amiért cserébe engedélyt kaptak hazájuk elhagyására. Az itt kiállított dokumentum 3 évig volt érvényes, és háromszor egy évre lehetett meghosszabbítani. Azoktól, akik a kártya lejárta utáni hat hónapon belül nem tértek haza, vagy később nem kérvényezték egy különleges bizottságtól státusuk visszaállítását, megvonták a lakhatási jogot. Azt nem tudni, hogy a palesztinokat értesítették-e erről.

 

Állítólag Száeb Erekát korábbi palesztin főtárgyaló testvérét is emiatt nem engedték hazatérni az Egyesült Államokból tanulmányai befejezése után. Az eljárásról saját bevallása szerint nem tudott Danny Rothschild tábornok sem, aki 1991 és 1995 között a palesztin területeken folytatott izraeli tevékenységek koordinációjáért felelt. "Ha engem nem tájékoztattak, akkor minden okunk megvan azt feltételezni, hogy a megszállt területek lakosai sem tudtak a dologról" - mondta a tábornok.

 

Kelet-Jeruzsálemben az izraeli kibocsátású személyi igazolványok tulajdonosaira még mindig hasonló szabályozás vonatkozik. Az alkalmazott eljárásra egy Izraelben bebörtönzött ciszjordániai lakos ügyének vizsgálatakor derült fény.
(MTI)
 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés