CoolPolitika.hu

Tizenhárom éves rekordot döntött a munkanélküliség

2012  //  Jún  //  10  //  MTI

Tizenhárom éves rekordot döntött a munkanélküliségA francia munkanélküliségi ráta az idén az első negyedévben 9,6 százalék volt, 0,3 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest - közölte csütörtökön a francia statisztikai hivatal (INSEE). Franciaországban 1999 óta nem volt ilyen magas a munkát keresők aránya.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) normái alapján megállapított munkanélküliségi mutató a tengerentúli megyéket is beszámítva 10 százalék, ami szintén 13 éves rekord. Az előző év első negyedévéhez képest egyébként 0,4 százalékos a növekedés az ország teljes területén. Franciaország európai területén 2,746 millió regisztrált munkanélkülit tartottak számon 2012 első negyedévében, 86 ezerrel többet, mint 2011 végén. Az állástalanok száma 1997 óta nem volt ilyen magas. Valamennyi korosztály esetében növekedett a munkát keresők száma. Legmagasabb az arány a fiatalok esetében: a 15 és 24 év közöttiek körében 0,2 százalékos a növekedés, jelenleg 22,5 százalékuknak, 630 ezer fiatalnak nincs munkája. A 25 és 49 közötti korosztály munkanélküliségi rátája 0,3 százalékkal 8,9 százalékra nőtt (1,6 millió állástalan). Az 50 évesek és annál idősebbek körében 0,2 százalékos emelkedést regisztráltak, az ő esetükben 6,6 százalék a munkanélküliek aránya, ebben a korcsoportban 498 ezer embernek nincs munkája.

 

A INSEE adatai szerint egyébként 3,5 millió olyan francia van, akinek nincs állása, de szeretne dolgozni.    "Meg kell találni a gazdasági növekedéshez vezető utat, mert csodával nem jönnek létre munkahelyek" - fogalmazott Michel Sapin, az új munkaügyi miniszter a France Info hírrádióban. Szerinte az európai politika új pályára állítása és az ipari fellendülés hozhat csak változást a munkanélküliségi válságban. A munkaügyi politika másik fontos elemének nevezte, hogy a tárca a fiatalok munkavállalását állami eszközökkel, úgynevezett "generációs" munkaszerződésekkel fogja támogatni. A Les Échos gazdasági napilapban adott interjúban pedig elmondta: az elmúlt 12 hónapban folyamatosan emelkedő munkanélküliség visszaszorítása érdekében tárcája és a munkaügyi központok költségvetése is remélhetőleg még az idén emelkedni fog. A munkaügyi minisztérium által május végén közölt adatok szerint áprilisban tovább növekedett a munkanélküliség, és jelenleg 2,888 millió a munkanélküliek száma.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés