CoolPolitika.hu

Tisztázást követel az EU egy aktivista halála ügyében

2010  //  Jún  //  06  //  MTI

Tisztázást követel az EU egy aktivista halála ügyébenPártatlan és átlátható vizsgálatot követelt pénteken Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője egy közismert kongói emberi jogi aktivista rejtélyes halála ügyében.

Floribert Chebeya Bahizire holttestét szerdán találták meg saját autójának hátsó ülésén, az országúton, a kongói fővárostól, Kinshasától nyugatra. Családja kedden este beszélt vele utoljára telefonon, akkor azt mondta, hogy Kinshasába megy, ahol találkozik a rendőrfőnökkel. A férfi a La Voix des Sans-Voix nevű emberi jogi szervezet vezetője volt. A szervezet elnevezése is arra utal, hogy azok nevében emel szót emberi jogi sérelmek miatt, akik saját maguk nincsenek abban a helyzetben, hogy hangot adjanak panaszuknak.

 

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet közlése szerint Chebeyát korábban többször megfenyegette a kongói biztonsági szolgálat. Ashton szóvivője pénteken Brüsszelben elmondta: a főképviselő - azon túl, hogy teljes körű tisztázást követel az ügyben - nagyon aggódik amiatt, hogy az emberi jogok általános helyzete az utóbbi időben erősen romlik a Kongói Demokratikus Köztársaságban.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés