CoolPolitika.hu

Tiltakoznak az indiánok

2011  //  Máj  //  05  //  MTI

Tiltakoznak az indiánokAz amerikai kormányzatnak nem volt joga ahhoz, hogy az Oszama bin Laden elleni műveletet összekapcsolják Geronimo apacs törzsfőnök nevével – jelentette ki Loretta Tuell, az amerikai szenátus indiánügyi bizottságának irodavezetője, főtanácsadója.

Úgy ítélte meg, nem volt helyénvaló, ha az egyik legnagyobb indián nemzeti hős nevét összefüggésbe hozzák az Egyesült Államok leggyűlöltebb ellenségével. Hangoztatta, hogy rendkívül romboló hatása van az egész társadalomban az indián jelképek nem megfelelő használatának. Loretta Tuell a nez percé indián törzs tagja, egy Idaho állambeli rezervátumban nőtt fel.

 

Leon Panetta, a Központi Hírszerző Iroda (CIA) igazgatója korábban újságíróknak elmondta, hogy a Geronimo kódnév jelentette a bin Laden elleni akció sikerét. Barack Obama és biztonsági kabinetje a Fehér Ház szituációs szobájában élő videón nézte végig azt a mintegy 40 perces kommandós akciót, amelyben lelőtték Oszama bin Ladent, az al-Kaida terrorszervezet vezetőjét. Panetta szerint 20-25 percig nem tudták, mi is történik. Végül a kommandósok azt az üzenetet küldték, hogy "Geronimo-E KIA".  Ebben a rövid mondatban a "Geronimo" Amerika első számú közellenségét, bin Ladent jelentette, az "E" az angol enemy (ellenség) szó kezdőbetűje volt, a "KIA" pedig annyi tett: killed in action. Vagyis: harcban megölték.

 

Steven Newcomb, az Indian Country Today című hetilap újságírója bírálta a névadást, rámutatva, hogy tiszteletlenség az őshonos amerikaiak által nagyra becsült ember nevének ilyen használata. Szemmel láthatóan nem elég egy afro-amerikai elnök a Fehér Házban ahhoz, hogy megváltoztassanak egy kétszáz éves amerikai hagyományt, amely az indiánokat az Egyesült Államokban ellenségként kezeli és tekinti – írta. Paula Antoine, egy dél-dakotai sziú törzs tagja azt mondta, hogy a művelet névadása "újabb kísérlet arra, hogy az őshonos amerikaiakat terroristaként bélyegezzék meg".

 

Geronimo a csirikava apacs indiánok törzsi vezetője volt, aki a 19. század második felében szívós harcot vívott a földjére behatoló mexikóiak és amerikaiak ellen. Ő volt az Egyesült Államok fennhatósága ellen harcoló utolsó indián csoport parancsnoka az amerikai Nyugaton. Geronimo 1886-ban adta meg magát. Legendája több vadnyugati film ihletője volt.(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés