CoolPolitika.hu

Tiltakoznak a lengyel orvosok

2012  //  Jan  //  03  //  MTI

Tiltakoznak a lengyel orvosokLengyelország-szerte tiltakoznak az orvosok a január elsejétől hatályos gyógyszertérítési rendelet ellen, amelynek értelmében a betegbiztosítási pénztárról (NFZ) rájuk hárult a térítés mértékének pontos meghatározása, az adminisztrációs tévedések pedig komoly pénzügyi bírságokkal járnak.

A "Mi gyógyítunk - ti térítetek" jelszóval megszervezett tiltakozásban többek között az egészségügyi munkáltatók országos szervezete (Porozumienie Zielonogórskie - PZ) és az orvosok országos szakszervezete (OZZL) vesz részt. A PZ szerint a lengyel orvosok 75 százaléka csatlakozott az akcióhoz. A tiltakozás jelképévé vált "a térítés mértékéről az NFZ dönt" szövegű pecsét. Az orvosok vasárnap óta nem határozzák meg a gyógyszerek térítésének mértékét, és ezzel a jelzéssel látják el a recepteket. A tvn24 hírportál értesülései szerint a tartós betegségekben használt gyógyszerek közül 230 esetében a térítés mértéke változó.

 

Az egészségügyi minisztérium több ízben megerősítette, hogy a gyógyszertárak további következmények nélkül teljesíthetik a lepecsételt recepteket. A gyógyszerészek egy része azonban tart a térítési rendeletben meghatározott pénzügyi szankcióktól, és csak teljes áron adja ki a gyógyszereket. Ezen felül a gyógyszertárak csaknem 10 százaléka még nem írt alá szerződést az NFZ-vel, így nem jogosult a térítéses receptek teljesítésére - adta hírül hétfőn a TokFM információs rádió. Az egészségügyi minisztérium december 23-án hirdette meg az új szabályozást. A rendelet egyebek közt adminisztrációs feladatokat hárít az orvosokra, például a térítés mértékének pontos meghatározását. Tévedés esetén pénzügyi szankciókkal sújtja az orvosokat, illetve a hibás recepteket teljesítő gyógyszerészeket is.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés