CoolPolitika.hu

Tiltakozások hatására a jemeni légitársaság felfüggesztette járatait

2009  //  Júl  //  04  //  MTI

Tiltakozások hatására a jemeni légitársaság felfüggesztette járataitA marseille-i repülőtéren az elmúlt napokban történt incidensekre és a tiltakozók "elfogadhatatlan viselkedésére" hivatkozva a Yemenia Airlines "határozatlan időre felfüggesztette" a dél-franciaországi városból induló és oda érkező járatait.

A Párizsból a jemeni fővárosba közlekedő járat indulását ötven tüntető próbálta megakadályozni pénteken: a repülőgép végül három órás késéssel szállt fel. Amióta a jemeni légitársaság Airbus A310-es repülőgépe 153 emberrel - köztük 66 francia állampolgárral - a fedélzetén június 30-án az Indiai-óceánba zuhant a Comore-szigetek közelében, a Franciaországban élő 150 ezer fős Comore-szigeteki közösség több száz tagja rendszeresen tiltakozik a repülőtereken.

 

Szerdán több százan késleltették, csütörtökön pedig már megakadályozták a jegykezelést a marseille-i repülőtéren arra a járatra, amelyen az Airbus lezuhant. A Yemenia Airlines a tiltakozók nyomására csütörtök este határozatlan időre felfüggesztette a dél-franciaországi városból induló és oda érkező járatait. A légitársaság vállalja valamennyi törölt járata után a már kifizetett jegyek teljes árának visszatérítését.

 

A párizsi Roissy-Charles de Gaulle repülőtéren is több napja tartanak a tiltakozások: pénteken ötvenen próbálták lebeszélni a kiérkező utasokat, hogy a jemeni légitársaság gépével utazzanak a Comore-szigetekre. Az utaslistán szereplő mintegy 180 utas közül végül 72-en szálltak fel a gépre, amely három órás késéssel indult el Szanaába - közölte a repülőtér.

 

A tiltakozók azt is szeretnék elérni, hogy ezentúl ne a jemeni légitársaság, hanem legalább a nyári hónapok idején az Air France biztosítson járatokat a Comore-szigetek felé, azért hogy "jó körülmények között lehessen utazni".  A nyári szünet idején sok Franciaországban élő Comore-szigeteki szokott látogatóba utazni Moroniba.

 

A Marseille-Moroni és a Párizs-Moroni járat a jemeni fővárosban történő átszállással közlekedik, s Szanaában az utasoknak eddig repülőgépet is váltaniuk kellett. A Yemenia képviselői csütörtökön jelezték: a Franciaországból induló, láthatóan korszerűbb Airbus A330-as repülőgépek repülnek ezentúl tovább Szanaából Moroniba, az utasoknak nem kell átszállniuk.

 

A marseille-i tiltakozók szerint ezzel a légitársaság maga is elismerte, hogy eddig "szemétbe való" gépeket használt az útvonal második szakaszán, s kifogásolták azt is, hogy az áldozatok családjainak ajánlott 20 ezer eurós kártérítéssel kívánja elintézni a felelősség kérdését. Dominique Bussereau francia közlekedési államtitkár pénteken közölte: a Yemeniának "nagyon nagy erőfeszítéseket kell tennie" azért, hogy a szerencsétlenség után ne kerüljön rá az uniós tiltólistára.

 

Az államtitkár megerősítette: Franciaország világszintű feketelista összeállítását is javasolja a kockázatos járműparkot üzemeltető légitársaságokról, miután a francia hatóságok már korábban "nyugtalanító visszásságokat" észleltek a jemeni légitársaságnak a Comore-szigetek közelében lezuhant utasszállító gépével kapcsolatban.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés