CoolPolitika.hu

Tiltakozás Marosvásárhelyen

2011  //  Aug  //  14  //  MTI

Tiltakozás MarosvásárhelyenA Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen a magyar oktatók kifogásai dacára elfogadott új egyetemi charta ellen tiltakozott csütörtökön este több száz marosvásárhelyi a helyi Vártemplomban.

A Romániai Magyar Orvosi és Gyógyszerészeti Képzésért Egyesület eredetileg körmenetet akart szervezni Marosvásárhely főterén, de ehhez nem járult hozzá a helyi polgármesteri hivatal arra hivatkozva, hogy a megmozdulás "etnikai feszültséget szítana". Ezért döntöttek úgy a szervezők, hogy a tiltakozást a helyi Vártemplomban tartják meg. Az MTI bukaresti irodájának az esemény részvevői elmondták: a rendezvényen Eötvös József református esperes köszöntötte házigazdaként a templomot megtöltő résztvevőket, majd Ádám Valerián, a tiltakozást szervező egyesület titkára telefonon kapcsolta a budapesti Semmelweis Egyetem hallgatói önkormányzatának elnökét, aki a résztvevőket arról biztosította:  támogatják az erdélyi magyar nyelvű orvosi képzést. Az eseményen valamennyi romániai magyar politikai szervezet képviseltette magát.

 

Ádám Valerián csütörtökön az MTI bukaresti irodájának elmondta: egyebek között Budapesten átadnak a román nagykövetségen egy petíciót, amelyben az új charta ellen tiltakoznak és az önálló magyar tagozat létrehozását kérik. Az egyesület ugyanis úgy tervezte, hogy a marosvásárhelyi tiltakozással egy időben tizenkét európai főváros román nagykövetsége előtt is tüntetést szervez. Ádám Valerián szerint valamennyi román nagykövetségtől azt a választ kapták, hogy a petíciót csak későbbi, általuk meghatározott időpontban veszik át a nyári szabadságok miatt.

 

Az új egyetemi chartát a felsőoktatási intézmény szenátusa fogadta el júliusban, hiszen januártól új oktatási törvény lépett hatályba Romániában, amely lehetővé teszi, hogy a multikulturális egyetemeken - így a marosvásárhelyi orvosin is - a tanítás nyelve szerinti önálló tagozat, vagyis magyar tagozat jöjjön létre.    Az új egyetemi charta azonban nem teszi ezt lehetővé, ráadásul a korábbinál is hátrányosabb a magyar nyelvű oktatásra nézve, mint azt Nagy Örs, az egyetem magyar rektorhelyettese mondta korábban. A magyar oktatók ezért távolmaradtak tiltakozásként a szenátusi szavazásról, a román többségű egyetemi döntéshozó testület azonban így is elfogadta a szabályzatot.

 

A tiltakozók ezért most azt kérik Daniel Funeriu román oktatási minisztertől, hogy a szaktárca utasítsa el a charta jóváhagyását. Király András romániai oktatási államtitkár az MTI-nek csütörtökön elmondta: a minisztérium még nem hozott döntést az ügyben, hiszen a szaktárcának még körülbelül egy hónap áll rendelkezésére a charta tanulmányozására. Korábban az egyetemi charta elfogadása ellen foglalt állást Markó Béla romániai miniszterelnök-helyettes, aki az oktatási miniszterrel folytatott egyik tárgyaláson kifejtette: a szaktárcának nem kellene jóváhagynia a szabálytalanul elfogadott dokumentumot.

 

A Tőkés László vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács csütörtökön közleményben ítélte el az "egyetem többségi vezetőinek szűklátókörűségét és törvénybe ütköző szabálytalanságait". Felszólította az RMDSZ-t, hogy kormányzati eszközei birtokában akadályozza meg "az egyetem törvénytelen chartájának jogerőre emelését", és tegye a kormánykoalíció fennmaradásának feltételévé a romániai állami egyetemek magyar tagozatainak létrehozását.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés