CoolPolitika.hu

Tiltakozás a The Cove díja ellen

2010  //  Már  //  09  //  MTI

Tiltakozás a The Cove díja ellenTiltakozott a The Cove (Az öböl) című dokumentumfilm Oscar-díja ellen hétfőn annak a japán településnek a polgármestere, ahol a produkció alkotói a hagyományos japán delfinmészárlásról szóló filmjüket készítették.

-Sajnálatosnak tartom, hogy a film tényanyagként közöl olyasmit, amit nem támaszt alá tudományos bizonyíték - fogalmazott faxüzenetében Szangen Kazutaka, Taidzsi polgármestere. Mint hangsúlyozta, a delfinvadászat legális Japánban és a hagyomány tiszteletére szólított fel. -Változatosak az étellel kapcsolatos szokások a mi országunkon belül és más országokban is. Elvárható egymás szokásainak kölcsönös tiszteletben tartása, mivel ezek a szokások sokéves hagyományokból és az azokat övező körülményekből nőttek ki - írta a polgármester.

 

A Japán déli partján fekvő Taidzsi öblében az ott élő halászok évente összeterelik és legyilkolják a delfineket. A film részint egy csoport állatvédő aktivistát követ nyomon, akik szeretnének eljutni a hatóságok által elzárt öbölhöz, részint sokkoló képeket mutat be a mészárlásról, amelyeket rejtett kamerával rögzítettek. Maga a dokumentumfilm még nem közismert Japánban, egy helyi forgalmazó tavasz végére, nyár elejére tervezi japán nagyvárosokban korlátozott bemutatását. A taidzsi lakosok tiltakozása miatt a filmet némi változtatással vetítik majd: például elhomályosítják a helybeli halászok arcát.

 

A produkció a National Geographic volt fotósa, Louie Psihoyos nevéhez fűződik, aki delfintrénerként is dolgozott a Flipper tévésorozatban.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés