CoolPolitika.hu

Terroristákként kezeli a Mohamedet bíráló újságírókat

2012  //  Feb  //  14  //  MTI

Terroristákként kezeli a Mohamedet bíráló újságírókat Gyakorlatilag terroristákként kezeli Malajzia a Mohamed prófétát bíráló újságírókat, ahogy ez a 23 éves Hamza Kasgari esetéből kiderült; Kasgarit kiutasítottak az országból - írta internetes oldalán a Der Spiegel című német hetilap hétfőn.

Kasgari vasárnapi kitoloncolását Hishamuddin Hussein maláj belügyminiszter kemény szavakkal védte meg: Kuala Lumpur "nem nyújt menedéket a terroristáknak és azoknak, akiket hazájukban köröznek". A szaúd-arábiai újságíró fejét eközben több mint 13 ezer ember követeli a Facebook közösségi oldalon, mivel a Twitteren úgymond istenkáromló módon írt a prófétáról. Emberjogi szervezetek attól tartanak, hogy a férfi hazájában halálbüntetéssel lakolhat szókimondásáért. Hussein "nevetségesnek" nevezte ezeket az aggodalmakat, szerinte Szaúd-Arábia "tiszteletre méltó" ország.

 

Kasgari egy fiktív beszélgetést kigondolva a következőket írta Mohamedről: "Nem hajolok meg előtted a születésnapodon, és nem csókolom meg a kezed. Ehelyett megrázom, ahogy az egyenrangúak között szokás."    "Voltak dolgok, amiket szerettem benned, másokat gyűlöltem, és sokat nem értettem." Tízezer felháborodott vélemény után az újságíró bocsánatot kért, de egy magas rangú iszlám bizottság hitetlennek nyilvánította, és bíróság elé állítását követeli. Kasgari korábban az al-Bilad című szaúdi lapnál dolgozott rovatvezetőként, ahonnan azért bocsátották el, mert egyes nézetei nem illeszkedtek bele az újság irányvonalába.

 

A férfi múlt héten a muszlim országok körében mérsékeltnek számító Malajziába menekült. Állítólag Új-Zélandon keresett volna végleges menedéket, de Kuala Lumpurba érkezésekor a maláj hatóságok az Interpol elfogatóparancsa alapján azonnal őrizetbe vették, majd Rijád kérésére kiadták.   

http://www.spiegel.de/politik/ausland/0,1518,814869,00.html

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés