CoolPolitika.hu

Terrorcselekmény történt

2012  //  Okt  //  24  //  MTI

Terrorcselekmény történtA Fehér Házat, az amerikai külügyminisztériumot és a Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI) már két órával a bengázi amerikai konzulátust ért támadás után arról tájékoztatták, hogy annak elkövetését egy iszlamista szervezet vállalta magára - derült ki egy kormányzati e-mailből, amelyet az amerikai média szerdán tett közzé.

Az üzenet szerint a négy amerikai külügyi alkalmazott életét követelő, szeptember 11-i támadásért az Anszár as-Saría elnevezésű iszlamista szervezet vállalta magára a felelősséget a Facebookon és a Twitteren közzétett posztjaiban. Ezt az Egyesült Államok tripoli nagykövetsége jelentette. Az e-mail, amelyet egy külügyminisztériumi címről küldtek szét amerikai kormányzati hivatalokba, újabb kérdést vet fel azzal kapcsolatban, hogy Washington a támadást követő napokban hivatalosan miként kommunikálta a történteket.

 

A téma élesen vetődött fel az amerikai elnökjelöltek október 16-i, második televíziós vitáján is, amikor a republikánus kihívó, Mitt Romney azt kívánta rábizonyítani Barack Obama elnökre, hogy két héten át nem terrortámadásként kezelte az ügyet.    Az elnök ugyan már a támadás másnapján arról beszélt, hogy "egyetlen terrorcselekmény sem ingatja meg" Amerika eltökéltségét, ám Jay Carney fehér házi szóvivő és kormányzati illetékesek egészen szeptember 19-ig vártak azzal, hogy terrortámadásnak minősítsék a konkrét esetet.

 

Mindaddig arról beszéltek: nincs bizonyíték arra, hogy a támadás előre kitervelt cselekmény lett volna és a Bengáziban egy "spontán" tiltakozás fajult el, amelyet a Mohamedet kigúnyoló film váltott ki.    Az ügyben több hivatalos vizsgálat folyik.

(MTI)
 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés