CoolPolitika.hu

Térkép a veszélyes árterekről

2010  //  Jún  //  23  //  MTI

Térkép a veszélyes árterekrőlA francia kormány összeállít egy újfajta térképet az árvíz szempontjából "nagyon veszélyes övezetekről", ahol ezentúl tilos lesz az építkezés - jelentette be kedden a francia környezetvédelmi államtitkár.

Chantal Jouanno egy rádióinterjúban elmondta: a térkép 2011-re készül el és jelezni fogja az éghajlatváltozás miatti kockázatokat is. Az intézkedés előzménye, hogy a délkelet-franciaországi Var megyében a múlt héten 25-en vesztették életüket az özönvízszerű esőzés okozta áradásokban. Nicolas Sarkozy államfő hétfőn a legtöbb kárt elszenvedett Draguignanban kijelentette: -Amíg én vagyok az elnök, többet senki nem fog a veszélyes területeken építkezni ... az állam nevében megtiltunk minden építkezést.

 

Három hónappal a Nyugat-Európában végigsöprő Xynthia nevű szélvihar után Sarkozy leszögezte, hogy az új szabályozás alól nem lesz semmilyen kivétel. Márciusban ugyanis óriási tiltakozást váltott ki, amikor az árterekre épült több ezer lakóház lebontásáról és a lakók elköltöztetéséről döntött az illetékes hatóság. A környezetvédelmi államtitkár tájékoztatása szerint Franciaországban eddig is létezett megelőzési terv, de az alábecsülte a kockázatokat és nem vette figyelembe az éghajlatváltozáshoz kapcsolódó veszélyeket, mint például a felszíni vízlefolyásokat, amelyek növelik az árvizek lehetőségét. Draguignanban ez a jelenség okozta az államtitkár szerint, hogy a vízmennyiség nagyon gyorsan megemelkedett a környékbeli folyókban és patakokban, amelyek az esőzés következtében aztán megáradtak.

 

A francia kormány illetékes tárcaközi bizottsága a múlt héten Var megyében víz alá került mind a 22 települést természeti katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánította, az erről szóló rendelet kedden jelent meg a hivatalos közlönyben. Ennek értelmében a károsultaknak a biztosítók sürgősséggel megkezdhetik a természeti katasztrófa okozta károkért járó kártérítések kifizetését.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés