CoolPolitika.hu

Teljesíti az új görög kormány a kötelezettségeit

2011  //  Nov  //  22  //  MTI

Teljesíti az új görög kormány a kötelezettségeitMegerősítette Lukasz Papademosz görög miniszterelnök hétfőn Brüsszelben, hogy kormánya teljesíteni fogja azokat a kötelezettségeket, amelyeket a második nemzetközi támogatási programmal kapcsolatban vállalt.

José Manuel Durao Barroso európai bizottsági elnökkel tartott sajtótájékoztatóján a kormányfő azt is hangoztatta, hogy Athénnak további reformokat kell végrehajtania, amelyek szükségesek ahhoz is, hogy országa az euróövezet tagja maradjon. Szerinte csak így állítható helyre a bizalom, így teremthető meg a remélt konszolidáció. Úgy fogalmazott, hogy Görögország számára az euróövezetben maradás az egyetlen megoldás.

 

Lukasz Papademosz úgy vélte, az uniós megállapodásoknak köszönhetően nagyon jó az esélye annak, hogy a görög államadósság kellő mértékben csökkenni fog. Papademosz hangoztatta: megérti, hogy az euróövezet és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) írásos kötelezettségvállalást vár a görög pártoktól, tekintettel arra, hogy egy kormányzati periódusnál hosszabb támogatási időszakban gondolkodnak. Az azonban az érintett pártvezetők dolga, hogy milyen formában tesznek eleget ennek a kérésnek - tette hozzá, leszögezve, hogy ő egyetért a levél elkészítésével. Legalább egy görög párt vezetője vonakodik attól, hogy írásos hozzájárulását adja a programhoz.

 

Barroso azt mondta, hogy a görög pénzügyi konszolidáció segítésére szolgáló, újabb hároméves programot még ez év végéig véglegesíteni kell, a görög államadósság részleges leírását (azaz az államkötvények önkéntes cseréjét) a terveknek megfelelően a jövő év elején le kell bonyolítani.    Utóbbit Papademosz is első feladatai közé sorolta.    A legsürgősebbnek az uniós bizottsági elnök azt mondta, hogy megtegyék a szükséges lépéseket az előző - jelenleg futó - program kleretében esedékes újabb hitelrészlet, összesen 8 milliárd euró folyósítására. Nem utalt viszont arra, hogy e tekintetben előrelépés történt volna az elmúlt napokban - a folyósítás egyik előfeltétele az írásos kötelezettségvállalás.

 

Az uniós politikus szerint az Európai Bizottság kész mindenben támogatni Athént az adósságcsökkentés és a válságból való kilábalás útján, de ennek feltétele, hogy az ország megmaradjon a nemzeti konszenzus útján.    Papademosz, az Európai Központi Bank korábbi alelnöke arra kapott mandátumot, hogy kormánya elfogadja a széles körű nemzetközi támogatást élvező intézkedéscsomagot, megmentse Görögországot az államcsődtől, és elvezesse az országot a választásokig, amelyet a jelenlegi tervek szerint februárban tartanak Barroso mostani sajtótájékoztatóján ismét kijelentette, hogy az euróövezetben általában is nagyobb pénzügyi fegyelemre van szükség a nemzetközi válság leküzdésének érdekében.

 

Megerősítette, hogy e heti ülésén, szerdán a bizottság újabb intézkedéseket javasol majd a válság elleni fellépés jegyében. Ezek közé tartozik a közös fedezetvállalású euróövezeti kötvények kibocsátása is. Papademosz kedden találkozik Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnökkel, az euróövezeti országok pénzügyminiszteri csoportjának (Eurogroup) elnökével is, hétfőn pedig látogatást tett az uniós kormányfői tanácsot elnöklő Herman Van Rompuynél. Ezt követően kiadott közleményében Van Rompuy megerősítette, hogy az EU támogatja Görögország pénzügyi konszolidációját, és teljesíteni kívánja a legutóbbi csúcstalálkozón kidolgozott megállapodásokat.

 

Az Eurogroup következő ülésére úgy kell alakulnia a helyzetnek, hogy döntés születhessen az újabb hitelrészlet kifizetéséről - emelte ki az uniós illetékes. Ő is megerősítette, hogy ehhez görög részről is sok tennivaló van még. A bizalom és stabilitás akkor állítható helyre, ha a kidolgozott stratégiát valamennyi görög vezető teljesíti - tette hozzá Van Rompuy.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés