CoolPolitika.hu

Telekom feltárását sürgeti az osztrák államfő

2011  //  Sze  //  08  //  MTI

Telekom feltárását sürgeti az osztrák államfőA Telekom Austria-ügy gyors és teljes feltárását, valamint szigorúbb korrupcióellenes törvényeket szorgalmazott vasárnap Heinz Fischer osztrák államfő.

A szövetségi elnök az osztrák hírügynökségnek adott interjúban kijelentette: "a leghatározottabban el kell ítélni a politika és az egyéni haszonszerzés összefonódását". A Telekom Ausztria körül az elmúlt hetekben kibontakozott korrupciós botrányról azt mondta, azt teljes határozottsággal fel kell tárni, "Ausztria jó hírét kell megvédeni". A részben állami tulajdonú osztrák cég körüli botrány eredetileg egy 2004-re visszanyúló árfolyam-manipulációs ügyként indult. A sajtóban azóta volt, illetve részben jelenlegi kormánypártok egykori vezető politikusait is összefüggésbe hoztak a cégnél gyanított visszásságokkal.

 

A Telekom-ügy "legalábbis bizonyos cégek számára arculatromboló hatású, és ezek a cégek az országunkhoz tartoznak, ezért nem szabad ezt félvállról venni" - fogalmazott Fischer. A sajtóértesülések szerint a jelenlegi koalícióban is rész vevő Osztrák Néppárthoz (ÖVP), valamint volt koalíciós partnereihez, az Osztrák Szabadságpárthoz (FPÖ) és az abból kivált Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) nevű ellenzéki párthoz tartozó politikusok kerültek gyanúba. A - többnyire hivatalosan meg nem erősített - feltételezések szerint a politikusok több esetben egy osztrák lobbista, Peter Hochegger közvetítésével kaphattak kenőpénzeket.

 

Az osztrák államfő nem kívánt találgatásokba bocsátkozni arról, hogy valóban érintettek-e pártok is a Telekom-ügyben. "De ha bebizonyosodik, hogy egy párt vezető politikusa büntetendő cselekményt követett el, akkor az minden bizonnyal a pártra nézve is probléma" - tette hozzá. Fischer az osztrák összeférhetetlenségi törvények szigorítása mellett foglalt állást. Szorgalmazta, hogy a parlamenti képviselőkre vonatkozó, néhány hónapja elfogadott átláthatósági intézkedéscsomagot minél előbb ültessék át a gyakorlatba.

 

Az egyre terebélyesebb botrány miatt Wolfgang Schüssel akkori ÖVP-s kormányfőt is érték bírálatok. Schüssel eddig nem szólalt meg a Telekom Austria-botránnyal kapcsolatban, Michael Spindelegger jelenlegi pártelnök-alkancellár viszont visszautasította, hogy az esetet egyben "ÖVP-ügyként" könyveljék el. Schüssel és az ÖVP helyzetét nehezíti, hogy egy másik, hűtlen kezelési ügyben nyomozás folyik volt Schüssel volt pénzügyminisztere, Karl-Heinz Grasser ellen is. A BUWOG lakásszövetkezet privatizációjának körülményeit vizsgáló nyomozásban gyanúsított Peter Hochegger is.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés