CoolPolitika.hu

Távozhat az nemzeti hírszerzési igazgatója

2010  //  Máj  //  22  //  MTI

Távozhat az nemzeti hírszerzési igazgatója Benyújtotta lemondását Dennis Blair, az amerikai nemzeti hírszerzési igazgató Barack Obama elnöknek, aki elfogadta azt - közölte az ABC News.

Miután hetek óta egyeztetések folytak a hírszerző főnök távozásáról, Obama csütörtökön a Fehér Házban, az Ovális Irodában fogadta Blairt, aki bejelentette lemondási szándékát, amelyet az elnök elfogadott - közölte a hírcsatorna névtelenséget kérő kormányforrásokra hivatkozva. Blair már pénteken bejelentheti lemondását. Elemzők szerint távozására olyan hírszerzési hibák után kerül sor, amelyek lehetővé tették, hogy tavaly karácsonykor egy merénylő megkíséreljen felrobbantani egy amerikai utasszállító repülőgépet, május 1-jén pedig pokolgépes robbantást kíséreljenek meg a New York-i Times Square-en. Mindkét esetben csak az akadályozta meg a tragédiát, hogy a robbanószereket a merénylők nem tudták felrobbantani.

 

Az ABC szerint Obama az utóbbi hetekben intenzív egyeztetéseket folytatott Blair utódáról, személyesen elbeszélgetett a lehetséges jelöltekkel. A tévét tájékoztató források szerint a súlyos hírszerzési hibák után - ezek közé sorolják azt is, hogy sor kerülhetett a Fort Hood-i katonai támaszponton történt tavaly novemberi, 13 halottat követelő mészárlásra - már nem volt egyértelmű, hogy Blair továbbra is élvezi Obama teljes bizalmát. A nemzeti hírszerző főnök feladata, hogy összehangolja a 16 amerikai hírszerző szervezet működését, biztosítsa együttműködésüket és a megfelelő információcserét közöttük. Blair a napokban tett nyilatkozatában elismerte, hogy "továbbra is fennállnak bizonyos szervezeti és technikai akadályok, amelyek gátolják a zökkenőmentes információáramlást".
(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés