CoolPolitika.hu

Tálib fenyegetés: ne rádiózz, mert meghalsz!

2009  //  Jan  //  23  //  coolpolitika

Tálib fenyegetés: ne rádiózz, mert meghalsz!Megfenyegették a tálibok Pakisztán északnyugati részén a buszsofőröket, hogy felrobbantják őket járművükkel együtt, ha bekapcsolják a rádiót, és zenét hallgattatnak az utasokkal. A tálibok ugyanis a rádión sugárzott zenét vulgárisnak és illetlennek tartják, amit hithű muzulmán nem tűrhet.

Az utóbbi időben több közlekedési vállalat is kapott ilyen tartalmú fenyegetőlevelet, amely szerint az öngyilkos merénylők készen állnak megbüntetni az engedetlen buszvezetőket. A sofőrök közül emiatt sokan kiszerelik a rádiót a járművükből - írta a lenta.ru hírügynökség.

A tálibok újabb afganisztáni előretörésében komoly szerepet játszik az, hogy a pakisztáni kormány tehetetlen a saját országa területén élő tálibokkal szemben, akik gyakorlatilag irányításuk alá vonták az északnyugati határterületet, és szigorú tilalmakat vezettek be. Tavaly véres megtorlással fenyegették meg például azokat az iskolákat, amelyek lánygyermekeket is oktatnak. A tálibok szélsőséges szigorral kezelik az iszlám előírásait, a bűn forrásának tartanak minden elektronikai berendezést, beleértve a rádiót is a televíziót. Tiltják a nők munkavállalását, iskoláztatását, iszlámellenesnek tekintik a zeneboltok, és a kötelező szakállviselet miatt a borbélyok tevékenységét.

 

A tálibok, azaz a Korán-iskolások mozgalma Pakisztánból indult ki, a kilencvenes években kezdett rohamosan növekedni. Eredetileg a pakisztáni titkosszolgálat segítségével kiképzett, fiatal afgán menekültekből jött létre, de pénzügyileg főként az Oszama bin Ladenhez hasonló, szaudi fundamentalista gazdagok támogatják őket. A harcosokat, illetve az öngyilkos merénylőjelölteket az afgán menekültek és a helyi szegény családok jórészt írástudatlan gyermekei közül verbuválják, általában megvásárolják őket szüleiktől. A tizenéves gyermekek ideológiai felkészítéséről a helyi mullahok gondoskodnak. A tálibok pastu nemzetiségűek. Ez a népcsoport a pakisztáni-afgán határ mindkét oldalán él, és már több mint száz éve szeretne újraegyesülni.
 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés