CoolPolitika.hu

Találkozik Hollande és Merkel

2012  //  Máj  //  10  //  MTI

Találkozik Hollande és MerkelA tervezettnél egy nappal előbb, már jövő kedden találkozik Francois Hollande új francia elnök Angela Merkel német kancellárral.

Az Elysée-palotában kedden délelőtt sorra kerülő elnöki beiktatást követően az új államfő délután érkezik Berlinbe, ahol munkavacsorán fogadja őt a német kancellár, majd közös sajtótájékoztatót tartanak - közölték csütörtökön párizsi források. Hollande szeretné újratárgyalni az uniós szinten márciusban elfogadott fiskális paktumot, kiegészítve azt gazdaságélénkítő intézkedésekkel. Merkel ellenzi a paktum újratárgyalását, és azt is, hogy kiadásnövelési politikával segítsék elő az uniós kormányok a gazdasági növekedést.

 

Merkel csütörtökön úgy vélte, hogy mindenkinek "el kell fogadnia, hogy a válságból való kilábalás hosszú folyamat" lesz, amelyhez elengedhetetlen, hogy egyes uniós országokban megoldások szülessenek az olyan strukturális problémákra, mint a "katasztrofális eladósodottság" és a "versenyképesség hiánya". Hollande délután fogadta Párizsban Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnököt, az euróövezet elnökét. A mintegy hetven perces megbeszélést követően a francia elnökváltást a szocialisták részéről vezető Pierre Moscovici elmondta: Juncker nagy figyelemmel követi a megválasztott francia elnök gazdasági elképzeléseit és tudja, hogy mostantól a növekedésre kell támaszkodni. Az "őszinte és baráti" eszmecsere célja az volt, hogy "egyértelművé tegyék az európai helyzetet" - mondta Moscovici.

 

Szerdán Herman Van Rompuyt, az Európai Tanács elnökét fogadta Hollande, akivel a görög válságról és az eurózóna helyzetéről, valamint a "növekedési stratégiáról" egyeztetett. A megválasztott elnök közben folytatta a konzultációkat az új kormány összeállításáról, amelynek tagjait hivatalba lépésének napján fogja megnevezni. A kiszivárgott információk közül Moscovici megerősítette, hogy az új francia államfő legfőbb diplomáciai tanácsadója egy Kína-szakértő diplomata, az 55 éves Paul Jean-Ortiz lesz, aki mostanig a külügyminisztérium ázsiai ügyekkel foglalkozó osztályát vezette. Moscovici elmondta: Jean-Ortiz már megkezdte tanácsadói munkáját a megválasztott államfő mellett, Hollande nemzetközi tárgyalásain jelen van.

 

A kínaiul anyanyelvi szinten beszélő diplomata a kínai kultúra legkiválóbb szakértőjének számít a francia diplomáciában: páláyja jelentős részét ázsiai országokban töltötte. Harmadik tanácsosként kezdte Pekingben (1987-1988), majd főkonzul lett Kantonban (1992-1993), azután második tanácsos volt ismét a pekingi nagykövetségen (1993-1995), ezt követően Vietnámban dolgozott első tanácsosként (1995-1997), majd a pekingi (2000-2005) és a madridi (2005-2009) francia nagykövetségen volt tanácsos. A külügyminisztérium ázsiai osztályát 2009 szeptembere óta irányítja. A Le Figaro című napilap szerint őt és Moscovicit, aki a külügyminiszteri poszt várományosa, már fogadta Jean-David Levitte, a leköszönő államfő diplomáciai tanácsadója. Levitte korábban Franciaország ENSZ-, majd washingtoni nagykövete volt.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés