CoolPolitika.hu

Találkozik a szíriai ellenzék

2011  //  Jún  //  03  //  MTI

Találkozik a szíriai ellenzékHáromnapos konferencia kezdődött 300 szíriai ellenzéki részvételével a törökországi üdülővárosban, Antalyában szerdán.

Az összejövetel célja a békés demokratikus átalakulás útitervének kidolgozása. A kedden meghirdetett általános amnesztiát az ellenzékiek "későn érkezettnek és elégtelennek" találják, és továbbra is Bassár el-Aszad szíriai elnök távozását követelik. A konferencia részvevőinek többsége száműzetésben él, és szinte minden szíriai nemzetiség, illetve felekezet képviselői megtalálhatóak közöttük. Az összejövetel megnyitóján egyperces néma csenddel emlékeztek az elnyomás áldozataira. A március közepén kezdődött tüntetéssorozatban eddig több mint ezer ember vesztette életét. A Muzulmán Testvériség küldöttségének vezetője, Melhem ad-Durúbi hangsúlyozta, hogy az emberek a rezsim végét akarják. -Az amnesztia pedig Aszadnak is jól jönne, hiszen ő az, aki gyilkolja a népét - mondta Durúbi, hozzátéve, hogy az elnöknek "mennie kell".

 

-Demokráciát akarok, és azt, hogy felelősségre vonják ezeknek a bűncselekményeknek az elkövetőit - magyarázta a 25 éves Dia ad-Din Dugmus, aki egyenesen Damaszkuszból érkezett a konferenciára. -A rezsim elvesztette létjogosultságát - mutatott rá a fiatal, akit kétszer börtönöztek be azért, mert részt vett a tiltakozásokon. Az ellenzék több bizottság létrehozását tervezi. Az egyiknek az lenne a feladata, hogy segítsen azokon a szíriaiakon, akik távozni kényszerülnek az elnyomás miatt, míg egy másik a belső és a külső ellenzék kapcsolatát biztosítaná. Nem mindenki bizakodó a konferenciával kapcsolatban: egy aktivista nem számít rá, hogy fajsúlyos döntések születnének, de legalább kezdetét vette valami.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés