CoolPolitika.hu

Takarékosságra szólítja fel az Európai Bizottság

2012  //  Jan  //  24  //  MTI

Takarékosságra szólítja fel az Európai BizottságFelszólította az Európai Bizottság hétfőn az Európai Unió központi intézményeit, hogy jövő évi költségvetésük tervezésekor tanúsítsanak maximális önmérsékletet.

Az uniós büdzséért felelős bizottsági tag, a lengyel Janusz Lewandowski levélben kérte az intézmények (köztük az Európai Parlament, a tagországok kormányait képviselő tanács, az uniós bíróság és számvevőszék és más szervek) vezetőit, hogy a jelenlegi nehéz pénzügyi helyzet, a gazdasági válság szorítását figyelembe véve igyekezzenek takarékoskodni kiadásaik tervezésekor.

 

Kiemelte Lewandowski azt is, hogy ezzel az unió központi szervei jó példát mutathatnának. Az intézmények között pedig a bizottság maga kíván jó példával elöl járni: jövőre egy százalékos, öt év alatt összesen 5 százalékos csökkentést tervez foglalkoztatotti állományában.    Brüsszeli sajtótájékoztatóján Lewandowski hangoztatta azt is, hogy mindez nem jár a jövőre tervezett uniós feladatok csökkenésével, az EU továbbra is eleget kíván tenni azoknak a feladatoknak, amelyeket a válság miatti új kihívások rónak rá.

 

A takarékoskodás nem csekély erőfeszítést jelent, hiszen például Horvátország jövő nyári EU-csatlakozása 22 millió euró adminisztrációs többletköltséget jelent - hangoztatta a költségvetési biztos.    Az intézmények működési költsége a teljes EU-költségvetés 5,8 százalékára rúg - derül ki a bizottság e témával kapcsolatos közleményéből.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés