CoolPolitika.hu

Szudán hadat üzent

2012  //  Ápr  //  25  //  MTI

Szudán hadat üzentA Dél-Szudáni Köztársaság elnöke, Salva Kiir Mayardit kedden azt hangoztatta Pekingben, hogy Szudán hadat üzent országa ellen. A kínai államelnök nyugalomra és önmérsékletre intette a két szomszédos afrikai államot.

Ezzel utalt a szudáni hadsereg friss bombázásaira, a csapatmozgásokra, az utóbbi napok összecsapásaira és Omar el-Besir a szudáni elnök félreérthetetlen kijelentéseire. El-Besir Kartúmban Dél-Szudán "felszabadítását" emlegette és kijelentette, hogy a "tárgyalások időszaka lejárt". A hivatalos Kínai látogatáson tartózkodó dél-szudáni vezetővel kedden tárgyalt a kínai elnök, Hu Csin-tao (Hu Jintao), aki nyugalomra és önmérsékletre intette a két szomszédot. A Hszinhua hírügynökség szerint Hu melegen üdvözölte az "alapító elnököt". A megbeszélésekről részleteket nem közöltek, de hírügynökségek az eddigi jelekből biztosra veszik, hogy a kínai vezetés - amely mindkét országgal jó kapcsolatokat ápol - a két Szudán "összebékítésére" törekszik.

 

Szudán tavalyi kettéválása előtt az ország napi kőolaj-kitermelésének több mint fele irányult Kínába. A két Szudán együttes olajtartalékainak 75 százaléka Dél-Szudánban található, de a délieknek az exporthoz egyelőre szükségük van szomszédjuk feldolgozói és szállítási infrastruktúrájára, illetve a vörös-tengeri kikötőjére is. A két állam közti konfliktus nagyrészt ebből az alaphelyzetből fakad. Eddig kiszivárgott sajtóértesülések szerint a dél-szudáni elnök pénzügyi támogatást szeretne egy olyan alternatív olajvezeték megépítéséhez, amely megkerülné Szudánt. A Financial Times forrása úgy tudja, Peking már ígéretet tett a technikai segítségre. Kínai kommentátorok szerint Peking minden bizonnyal részese kíván lenni egy ilyen - körülbelül 3-4 éven át tartó - olajipari beruházásnak.    Más források szerint Dél-Szudán egy olyan kiterjedtebb együttműködésre törekszik Kínával, amely a bankszektor bevonására és az infrastrukturális hiányosságok pótlására irányul.

 

Kína 2009. július 9-én, függetlensége kikiáltásának napján elismerte az új államot, s azóta is több politikust, diplomatát küldött Dél-Szudánba, amellyel igyekszik fejleszteni gazdasági, kereskedelmi kapcsolatait. Mindeközben hagyományosan jó kapcsolatot ápol Szudánnal, amelynek állítólag legnagyobb fegyverszállítója. Kiir kínai útja során a tervek szerint Sanghajba is ellátogat, s várhatóan kereskedelmi megállapodások aláírására is sor kerül.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés