CoolPolitika.hu

Sztrájkveszély

2012  //  Sze  //  03  //  MTI

SztrájkveszélyMegszakította a tárgyalásokat hétfőn a saját rendelőt működtető németországi orvosok érdekképviselete (KBV) a betegbiztosító pénztárak szövetségével (GKV) és figyelmeztető sztrájkot helyezett kilátásba a honoráriumokról folytatott tárgyalások sikertelensége miatt.

Orvosok eddig még soha nem sztrájkoltak Németországban, a mintegy 150 ezer házi- és szakorvost képviselő KBV és a betegbiztosítók álláspontja között viszont ezúttal több milliárd euró az eltérés. Az orvosok szerint a rendelők üzemeltetési költsége és az infláció emelkedése miatt jövőre 11 százalékkal - összesen csaknem 3,5 milliárd euróval - nagyobb honoráriumra van szükség, a biztosítók viszont 2,2 milliárd eurós csökkentést tartanak indokoltnak.

 

Az ügyben a két szervezet közötti egyeztetésre hivatott testület az előző héten azt a döntést hozta, hogy a honoráriumokat átlagosan 0,9 százalékkal - összesen 270 millió euróval - kell emelni 2013-ban. Az orvosok érdekképviselete bíróságon támadta meg a döntést, és kezdeményezte a tárgyalások folytatását. Az álláspontok hétfőn sem közeledtek, mire a KBV képviselői felálltak a tárgyalóasztaltól és közölték, kikérik a tagság véleményét arról, hogy milyen eszközökkel nyomatékosítsák követeléseiket. Az orvosok szeptember 12-ig szavazhatnak, a tiltakozó akciók pedig már szeptemberben elkezdődhetnek. Elsőként várhatóan a betegbiztosító pénztárak munkáját nehezítik majd meg az adminisztráció lassításával, de elképzelhető az is, hogy bezárnak rendelőket és a kórházakba irányítják át a betegeket.

 

A GKV adatai szerint a biztosítók 2011-ben összesen 33,3 milliárd euró honoráriumot utaltak át a saját praxist üzemeltető orvosoknak az elvégzett munka után. A szervezet szerint a költségek és az adózás után az orvosoknál megmaradó jövedelem 2007 és 2011 között 29 százalékkal, az országos átlagot jóval meghaladó mértékben nőtt, és 2011-ben elérte a 134 ezer eurót, így a biztosítókkal szerződésben álló orvosok a munkavállalók egyik legjobban fizetett csoportját alkotják Németországban. A KBV szerint viszont a kasszák a betegek bőrén próbálnak spórolni, a rendelők alulfinanszírozottak, és sokhelyütt, különösen vidéken alig találni orvost, aki vállalná a rendelők működtetését.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés