CoolPolitika.hu

Sztrájkolnak a taxisok

2011  //  Aug  //  03  //  MTI

Sztrájkolnak a taxisokA magas üzemanyagárak és a forgalmi dugók miatt több mint ezer taxis kezdett sztrájkba hétfőn a reggeli csúcsforgalom idején a kelet-kínai Csöcsiang (Zhejiang) tartomány székhelyén, Hangcsouban (Hangzhou) - jelentette a kínai média.

A turisztikai látványosságairól híres város belvárosának különböző pontjain gyülekező taxisofőrök százai parkolták le autóikat egy csomóban, vagy egyszerűen leálltak, s nem vettek fel utasokat. A sztrájkolók egy része igyekezett megakadályozni dolgozó kollégáit is a munkavégzésben. Egyes hírek szerint a tiltakozók száma több ezerre tehető; az interneten megjelent felhívásokban a munkabeszüntetést háromnaposra tervezték. Úgy tudni, Sanghajban az egyik kisebb taxis vállalat, a Fuxin dolgozói ugyancsak látványosan leparkolták autóikat a nyugati külvárosban. A szélvédőikre helyezett feliratokból az derül ki, hogy a nyugdíjellátással kapcsolatos hátrányos helyzetük miatt tiltakoznak. A cég megkezdte az egyeztetést a dolgozókkal.

 

Legutóbb áprilisban Sanghajban volt hasonló, viszonylag nagyobb, több napon át tartó tömeges munkabeszüntetés, amikor teherautó- és kamionsofőrök százai állították le járműveiket tiltakozásul a magas üzemanyagárak miatti bevételkiesésük, illetve egyes fuvarozói szolgáltatói díjak miatt. Kínában a múltban is előfordult, hogy a piaci helyzet következtében veszteséget elszenvedők, például vállalkozók, vagy a pénzpiacon befektetéseiket kockáztatók a kormánytól várták problémáik orvoslását. Az elégedetlenek általában együttes kiállással igyekeztek nyomást gyakorolni a hatóságokra, s a tárgyalások eddig többnyire valamiféle kompromisszumos megoldáshoz vezettek.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés