CoolPolitika.hu

Sztrájkolnak a francia szakszervezetek

2011  //  Okt  //  12  //  MTI

Sztrájkolnak a francia szakszervezetekA kormány megszorító politikája ellen hirdetett kedden sztrájkot öt nagy francia szakszervezet, az akció a tömegközlekedésben és az oktatásban éreztetheti a hatását. A tiltakozó napon mintegy kétszáz utcai tüntetést is szerveznek a nagyvárosokban.

A kormány nyár végén jelentette be, hogy a jövő évi költségvetési tervezetben 12 milliárd eurós megtakarítással számol. Az ennek eléréséhez bejelentett intézkedéseket a szakszervezetek "igazságtalannak és tisztességtelennek" tartják, s lépéseket követelnek a vásárlóerő és a munkahelyek megtartása érdekében.

 

-Elutasítjuk a megszorító politikát, amit ha most hagyunk, még nagyobb méreteket ölthet - fogalmazott a La Tribune című pénzügyi lapban Bernard Thibault, a legjelentősebb szakszervezeti tömörülés, a CGT vezetője. Szerinte a bejelentett intézkedések egyelőre mérsékletesek, de csak azért, mert jövő tavasszal elnökválasztást tartanak Franciaországban. A közlekedésben kedden délelőtt csak korlátozott hatásai voltak a sztrájknak: a vonatoknak délelőtt mintegy háromnegyede menetrendszerűen közlekedett, a nemzetközi járatokat egyáltalán nem érintette a munkabeszüntetés, s a párizsi tömegközlekedésben sem voltak gondok. Mintegy negyven vidéki városban néhány órás figyelmeztető sztrájkot tartanak a tömegközlekedésben dolgozók.

 

A szakszervezetek egyebek mellett követelik a közszférában - különös tekintettel a közoktatásra - a leépítések leállítását, valamint különadó kivetését a pénzügyi tranzakciókra. A túlórapénz adó- és járulékmentesítését Nicolas Sarkozy államfő vezette be mandátuma elején, a jövő évi költségvetési tervezet szerint azonban eltörlik ezt a kedvezményt, amit szintén kifogásolnak a szakszervezetek. A bírói szakszervezetek például azért csatlakoztak a felhíváshoz, mert október 1-től minden igazságszolgáltatási eljárás legalább 35 eurós illeték megfizetésébe kerül.
(MTI)
 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés