CoolPolitika.hu

Szondát küldött az űrbe India

2008  //  Okt  //  22  //  coolpolitika

Szondát küldött az űrbe IndiaÚtnak indították a Csandraján nevű Hold-szondát India déli részén, Ándhra Pradés államban, hogy megkezdje kétéves küldetését.

A szondát Hold körüli pályára állítják, hogy háromdimenziós képet alkosson a Hold felszínéről, és feltérképezze annak ásványi, kémiai és topográfiai részleteit. A Csandraján-1 szonda útnak indítását az indiai televíziós csatornák élőben közvetítették.

A Csandraján a tervek szerint mintát vesz majd a Hold felszínéről. A szonda összesen tizenegy nemzetközi tudományos berendezést vitt magával, köztük egy 30 kilogrammos szondát, amelyet az anya-szondáról a Hold felszínére pottyantanak majd.

A Hold-misszió 80 millió dollárba, átszámítva 17,3 milliárd forintnak megfelelő összegbe kerül Indiának, az ország 1963-ban kezdte űrprogramját. Távlati terveik szerint 2020-ra űrhajóst is küldenek a Holdra.

(AFP, Független Hírügynökség)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés