CoolPolitika.hu

Szociáldemokrata fölény az ausztriai választásokon

2008  //  Sze  //  29  //  coolpolitika

Szociáldemokrata fölény az ausztriai választásokon A szociáldemokraták kapták a legtöbb szavazatot a vasárnapi ausztriai választáson az előzetes eredmények alapján, magabiztosan megelőzve legfőbb vetélytársukat, a konzervatív-kereszténydemokrata értékeket valló néppártiakat. Jelentősen előretörtek ugyanakkor a jobboldali-populista pártok.

Werner Faymann, az Osztrák Szociáldemokrata Párt, az SPÖ elnöke integet támogatóinak az előre hozott ausztriai parlamenti választás estéjén Bécsben 2008. szeptember 28-án. (Fotó: MTI)

 

A különböző forrásokból származó, estig közzétett számítások szerint a főleg a munkásokra, a szakszervezeti bázisra és a középosztály alsóbb rétegeire építő SPÖ a szavazatok 29,7 százalékát gyűjtötte be, míg eddigi koalíciós partnere, a tehetősebb polgári-városi csoportokat, valamint a gazdálkodókat megcélzó ÖVP csupán a voksok durván egynegyedét.

Az osztrák választók keményen megbüntették a pirosakat és a feketéket a terméketlen és kiábrándító másfél évért, amelyet 2006 januárja óta nagykoalícióban kormányon töltöttek. Az SPÖ támogatottsága még egyszer sem süllyedt harminc százalék alá, az ÖVP-é is csak háromszor, de akkor is csak 27-28 százalékra.

Diadalmenetben vonulhatnak be viszont a jobboldali erők az új összetételű parlamentbe. A markánsan idegen- és EU-ellenes, a kisemberek és a vesztesek problémáit felnagyító, ideológiailag a szélsőjobboldal felé kacsingató szabadságpárt (FPÖ) 18-19 százalékot szerzett. A belőle 2005-ben Jörg Haider karintiai tartományi elöljáró vezényletével kiszakadt, szintén bevándorlás-ellenes és populista húrokat pengető, de ideológiailag visszafogottabb Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) pedig megháromszorozta támogatottságát, és a voksok 11-12 százalékát mondhatja magáénak.

Ha az SPÖ, az ÖVP és a Zöldek tartják magukat a választás előtt tett kijelentésükhöz, amely szerint nem lépnek koalícióra a szélsőségesség felé hajló FPÖ-vel, akkor alapvetően két lehetséges megoldás kínálkozik többségen nyugvó kormány létrehozására. Vagy ismét nagykoalíció alakul - amelyet az osztrák túlnyomó többsége elutasít -, esetleg a Zöldek vagy a BZÖ bevonásával, vagy pedig a fősodorhoz tartozó két párt valamelyike az utóbbi kettővel fog össze.

 

(MTI)


 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés