CoolPolitika.hu

EP-képviselők: a magyarok a szlovák polgárokat támadják

2008  //  Okt  //  09  //  coolpolitika

EP-képviselők: a magyarok a szlovák polgárokat támadjákÉlesen utasították vissza szlovák EP képviselők az európai parlament szerdai plenáris ülésén elhangzott kritikákat, melyek a magyar kisebbséget érintő szlovák politikát kritizálták.

A romániai magyar Tőkés László előzőleg felszólalva arról beszélt, sajnálattal állapítja meg, hogy szélsőségesen nacionalista propaganda folyik a szlovákiai magyarok ellen. Az erdélyi református püspök azt kérte az EP-től, és az Európai Bizottságtól, hogy lépjenek fel az emberi jogok durva megsértése, a Szlovákiában eluralkodó etnikai intolerancia, verbális agresszió és diszkrimináció ellen.

Négy szlovák EP-képviselő ezután azt bizonygatta, hogy a szlovák kisebbségi politika megfelel az európai normáknak, és a kormány a javítására törekszik. A Meciar pártjához (Néppárt-HZDS) tartozó Kozlík azt állította, a magyarok évek óta azt a benyomást keltik, hogy a magyarságot a határon kívül elnyomják. Mint mondta, az európai vezetők nem tudnak arról, hogy a magyarok sokszor Nagy-Magyarországról beszélnek.

Párttársa, Belohorská asszony úgy vélte, míg Magyarországon a szlovák kisebbséget kegyetlenül asszimilálták, Szlovákiában a magyar kisebbség kivételes előnyöket élvez, mint a magyar nyelvű oktatás.   

A vezető kormánypártot, a Smert képviselő Benová azt hangoztatta, Szlovákia tiszteletben tartja az etnikai kisebbségi jogokat. Sajnálatát fejezte ki egyúttal, hogy a magyar EP-képviselők az egyperces felszólalásokat kihasználva minden egyes alkalommal a szlovák kormányt és polgárokat támadják.
 

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés