CoolPolitika.hu

Szexbotrányba keveredett a román konzul

2009  //  Júl  //  14  //  MTI

Szexbotrányba keveredett a román konzulLemondott Románia moldovai konzulja, miután egy olyan videofelvétel került nyilvánosságra, amelyen egy fiatal hölggyel szeretkezik.

A román külügyminisztérium hétfőn megerősítette, hogy a múlt héten hazarendelte Ion Nuicat, aki ezt követően benyújtotta lemondását. A Curentul című román napilap hétfőn fotókat,  honlapján pedig videofelvételt tett közzé, amelyen Nuica állítólag a konzulátus egyik moldovai állampolgárságú alkalmazottjával szeretkezett. A román lap feltételezése szerint a filmet a moldovai titkosszolgálat készítette, mégpedig politikai szándékkal.

 

A videofelvétel képsorának bevezetőjeként a román zászló látható és a román himnusz hallható. Közben egy felirat olvasható: "Úgy akarnak minket magukévá tenni a románok, ahogy a konzul is megszerezte a konzulátus egyik alkalmazottját". A felirat azzal a buzdítással zárul, hogy "Nézzétek és egyesüljetek, ha akartok!". A román lap szerint a felirat nyelvezete és üzenete, valamint a képek összevágásának a módja is arra utal, hogy a rejtett kamerával készített felvétel a moldovai titkosszolgálattól származik.

 

A román sajtó emlékeztet arra, hogy éppen hétfőn érkezett Romániába több moldovai civil szervezet vezetője. A román külügyminisztérium tájékoztatása szerint a két napos látogatásra érkezett moldovai küldöttség a határon túli románokkal való kapcsolatokért felelős bukaresti államtitkár meghívásának tett eleget.

 

A két ország között  fagyos a diplomáciai viszony azóta, hogy Chisinau az áprilisi parlamenti választásokat követő moldovai utcai zavargások megszervezésével  vádolta meg Bukarestet. Chisinau kiutasította a Románia moldovai nagykövetét, saját romániai nagykövetét pedig visszahívta posztjáról.

 

Moldovában július 29-én ismét parlamenti választásokat rendeznek, mivel az áprilisban megválasztott, kommunista többségű parlament nem tudott államfőt választani. Vladimir Voronin államfő az alkotmány értelmében kénytelen volt feloszlatni a törvényhozói testületet, és előre hozott választásokat írtak ki.

 

Hétfőn az Agerpres hírügynökség közölte, hogy a parlamenti választásokra kiküldött tudósítóját nem engedték be Moldovába. A hírügynökség szerint munkatársától a határrendőrök olyan orvosi igazolás felmutatását kérték, amit a román külügyminisztérium szerint nem is írnak elő a moldovai jogszabályok. Április óta több román újságírót fordítottak vissza a román-moldovai határról különböző okokra hivatkozva.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés