CoolPolitika.hu

Szétszakított családok találkozóiról állapodott meg a két Korea

2009  //  Aug  //  31  //  MTI

Szétszakított családok találkozóiról állapodott meg a két KoreaÉszak- és Dél-Korea képviselői megállapodtak pénteken abban, hogy felújítják az 1950-53-as koreai háború által szétszakított családok találkozóit, amelyeket közel két éve függesztettek fel politikai nézeteltérések miatt.

A családi találkozók újabb fordulója szeptember 26-tól október 1-jéig tart majd az északi Kumgang-hegy üdülőhelyén, amelyet a déli Hyundai cég egy leányvállalata működtet. A tervek szerint hat nap alatt csaknem száz család tagjainak találkozóját szervezik meg - jelentették be a felek közös közleményben háromnapos tanácskozás után.

 

A vöröskereszt közvetítésével létrejött megállapodás annak nyomán született, hogy a sztálinista Észak-Korea augusztusban a megbékélés irányába mutató döntéseket hozott. Becslések szerint mintegy 600 ezer dél-koreai állampolgárnak rekedtek a rokonai északon a koreai háború végén kötött 1953-as fegyverszünet után. A hétköznapi emberek sem postai úton, sem telefonon, sem interneten keresztül nem tarthatják a kapcsolatot a félszigetet kettészelő határ másik oldalán élőkkel.

 

Az egymástól elszakadt családtagok között kilenc évvel ezelőtt kezdtek először találkozókat tartani. A családok átmeneti újraegyesítését Phenjan függesztette fel közel két évvel ezelőtt, miután Ri Mjong Bak dél-koreai elnök feltételekhez kötötte az északra irányuló gazdasági segélyek nyújtását.

 

Phenjan az utóbbi hetekben több békülékeny gesztust is tett déli szomszédja felé: delegációt küldött a múlt héten elhunyt Kim De Dzsung volt dél-koreai államfő gyászszertartására, szabadon engedett egy hónapokig fogva tartott dél-koreai munkást, valamint két bebörtönzött amerikai újságírónőt, és enyhített a Dél-Koreába irányuló határforgalmi korlátozásokon.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés