CoolPolitika.hu

Széthulló Olaszország? Itt a Bolond szél köztársaság

2008  //  Sze  //  09  //  coolpolitika

Széthulló Olaszország? Itt a Bolond szél köztársaságSzerbia és Grúzia után most Olaszországban van kibontakozóban egy függetlenedési szándék: szélsőségesek csoportja ugyanis kikiáltotta Mal di Ventre függetlenségét. A Szardíniához közeli Malu Ventu Köztársaság (Bolond szél) kiagyalói már levelet is írtak az ENSZ főtitkárhoz, amelyben kérték: vegyék fel őket is a nemzetközi szervezetbe. Az ötletet Koszovó, Abházia és Dél-Oszétia példája ihlette.

Szardínia vezetői szeretnék megvenni a szigetet, így próbálják kihúzni a talajt a szeparatisták lábai alól, akik viszont úgy vélik: függetlenedési törekvéseik jogosak, hiszen több mint 10 éve védik és figyelik a szigetet.

Mal di Ventre 813 ezer négyzetkilométer, Olaszország nyugati partjainál helyezkedik el, és főleg a turisták kedvelt úticélja. 

A Párizs nevezetű párt - amely Szardínia függetlenségéért harcol - évtizedek óta Mal di Ventrét tartja a székhelyének. Augusztus 25-én a párt egyik vezetője, Salvatore Meloni, és négy társa úgy döntöttek: elfoglalják a szigetet. A csipet csapat tagjai úgy tartják: joguk van átvenni a terület irányítását, hiszen a szigeten évek óta ők felügyelnek a rendre. Még az sem tántorítja el a hősöket, hogy a terület állítólag egy brit állampolgár tulajdona.

 

 


(Fotó: mare-mania.it)

 

Az új állam zászlaját nemes egyszerűséggel egy törölközőre rajzolták rá az illetékesek, illetve rögtön meghozták az első törvényeket, amelyek egyike kiköti: az ország területén tilos az alkoholfogyasztás. Érdekes, hogy ennek ellenére a függetlenség kikiáltása után egy héttel már 350-en szerepeltek azon a listán, akik állampolgárságért folyamodtak az állam vezetőihez. Az ideiglenes államfő szerint Mal di Ventre függetlenedése út Szardínia elválása felé.

 

 

 

(Fotó: paradisola.it)A La Repubblica szerzőit igencsak nyugtalanítják az Olaszországban mostanában zajló események, ugyanis mint írják: néhány szicíliai városban például a lakók kalapáccsal verték szét a Giuseppe Garibaldit - Olaszország egyesítőjét - ábrázoló emléktáblákat. De arra is volt példa, hogy Észak-Olaszországban több olasz utcanevet a lombardiai dialektusnak megfelelően írtak át. 

 

(newsru.com) 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés