CoolPolitika.hu

Szeptembertől újra magyar nyelven tanítanak

2011  //  Aug  //  10  //  MTI

Szeptembertől újra magyar nyelven tanítanakMagyar tanítási nyelvű alsó tagozatos iskola nyílik szeptemberben az abaúj-tornai Szádudvarnokon.

Az Új Szó című pozsonyi lap keddi kiadása szerint a Szent István Egyházi Alapiskola nyolc kisdiákkal kezdi meg működését, a tervek teljes szervezettségű magyar tannyelvű tanintézetről szólnak, mely Tornán működik majd.    A Kassa-vidéki járásban található községben 1854-től 1944-ig működött magyar tannyelvű katolikus iskola, ám amásodik világégést követően bezárták. Ezután Szádudvarnoknak csak szlovák tanintézménye volt, a magyar ajkú diákok Tornán és Szepsiben tanulhattak.

 

-Hatvanhét éve megszakadt hagyomány kelt most életre - mondta a lapnak Miliczky Sándor (MKP), a falu polgármestere. -A demográfiai visszaesés természetesen nálunk is érezteti hatását, ám az iskola nemcsak a szádudvarnokiakat,hanem a széles környéket lesz hivatott szolgálni. A folytatáshoz hozzátartozik, hogy három-négy év elteltével Tornán megnyitjuk a római katolikus egyházi iskola felső tagozatát, miáltal teljes szervezettségűvé válik az intézmény - fejtette ki Miliczky. A polgármester már évekkel ezelőtt tervezte a magyar tannyelvű alma mater újraindítását, ám – mint mondta – a körülmények nem kedveztek, az ügynek Juhász Attila plébános Tornára történt kinevezése adott lendületet; a rozsnyói püspökséggel már tavaly tárgyalóasztalhoz ülhettek.

 

A község magára vállalta az intézmény működtetésének járulékos költségeit, szeptembertől egy igazgató-tanító és egy napközis pedagógus foglalkozik a hat elsős és két másodikos gyerekkel. Tankönyveket a közeli Zsarnón működő alapiskola kölcsönöz a szádudvarnoki tanintézménynek. A négyszázas lélekszámú községet 80 százalékában magyar ajkúak lakják, a szeptemberben induló iskolába római katolikus és református kisdiákokat egyaránt írattak a szülők.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés