CoolPolitika.hu

Szentként tiszteli Putyint

2011  //  Máj  //  30  //  MTI

Szentként tiszteli PutyintSzent Pál apostol, továbbá az orosz ortodox egyház alapítója, I. Vlagyimir kijevi nagyfejedelem reinkarnációjaként tiszteli Vlagyimir Putyin orosz kormányfőt egy közép-oroszországi szekta.

-Azt mondom, amit az Út felfedett előttem" - fogalmazott Szvetlana Frolova, a felekezet vezetője, akinek szobájában "Putyin-cárt" ábrázoló kép lóg. A kormányfő tanácsadói tagadnak mindenfajta kapcsolatot a szektával, amelynek vezetője korábban vasutasként dolgozott, és 1996-ban csalásért 21 hónapos börtönbüntetésre ítélték. Elmondása szerint ekkor tért meg, és azóta Isten felfedte előtte a miniszterelnök korábbi életeit. -Putyin úr nem helyesli az ilyenfajta csodálatot ... Bizonyos, hogy ő a legnépszerűbb ember ebben az országban, rajongóklubjai is vannak, de ez nem jelenti azt, hogy bármiféle kultusza lenne" - reagált a hírre a kormányfő szóvivője, Dmitrij Peszkov.

 

Frolova és követői csak a legszélsőségesebb megnyilvánulását jelentik annak a személyi kultusznak, amely Putyin köré kezd kiépülni a 2012-es elnökválasztás közeledtével. A független Levada Köpont által végzett közvélemény-kutatás szerint az oroszok több mint fele úgy véli, hogy szovjet típusú személyiségi kultusz alakul ki a miniszterelnök körül, aki eddig nem volt hajlandó elárulni, indul-e a márciusi választáson. Az amerikai diplomáciai sürgönyökben "vezérkutyának" (alpha dog) nevezett Putyin leginkább macsóimázst, tetterőt próbál sugározni magából; feketeöves dzsúdós, vadászrepülőt vezet vagy épp szibériai tigrist lő.

 

Roj Medvegyev történész szerint a politikus vonzereje részben abban áll, hogy visszaadta az oroszoknak büszkeségüket az 1990-es évek káosza, a gyakran részegen megjelenő Borisz Jelcin elnökségének botrányai után. "(Az oroszok) Putyinhoz fűződő viszonya érzelmibb alapú, mint az átlagos politikushoz fűződő kapcsolatuk. Egyfajta morális vezetőnek tartják" - vélekedett a történész.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés