CoolPolitika.hu

Székelyföldi önkormányzati naggyűlés az autonómiáért

2009  //  Jún  //  23  //  COOLPOLITIKA

Székelyföldi önkormányzati naggyűlés az autonómiáértJúlius elején várható a többször elhalasztott székelyföldi önkormányzati naggyűlés megrendezése.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács alelnökének tájékoztatása szerint, az erdélyi magyar összefogás résztvevői által egyöntetűen támogatott kezdeményezés korábban azért került elhalasztásra, mert félő volt, hogy egyszerű kampányrendezvénynek tekintenék azt. A román törvényalkotási szünet előtti időpont ellenben kellő nyomatékot adhat a rendezvénynek.

 

A cél összegyűjteni azt a közel 2000 választott tisztviselőt, akik az önkormányzatokban, a parlament képviselőházában és szenátusában, Székelyföld lakóinak felhatalmazásából tevékenykednek. A nagygyűlésen megfogalmazásra kerül egy memorandum, a terület autonóm státusa iránti igényről. A memorandumot Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester fogalmazza meg, de a gyűlés előtt a többi szervezet is véleményt alkot róla, illetve javaslattal élhet vele kapcsolatban. A rendezvény egyenes folytatása a korábbi székely nagygyűléseknek, valamint annak az aláírásgyűjtésnek, amely során 200.000-en fejezték ki a székelyföldi autonómia iránti igényüket.

 

A nagygyűlés vitathatalan eredménye lehet, hogy a júniusi EP választásoknál szélesebb összefogást teremt a romániai magyarság körében. Egy célért lépnek fel a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a Magyar Polgári Párt (MPP), az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a kezdeményező Székely Nemzeti Tanács (SZNT) képviselői.

 

A dokumentum aláírásának közvetlen jogkövetkezménye nincsen, de a korábbi aláírásgyűjtéshez hasonlóan alkalmas arra, hogy kifejezze a Székelyföld autonóm státusa iránti igénnyel kapcsolatos teljes magyar egyetértést. Különösen fontos, hogy a román parlamentben lévő RMDSZ – jóllehet korábban kormánypozícióból még óvatosan fogalmazott a kérdésben – ellenzékben határozottan az ügy mögé állt. Tőkés László (EMNT) és Sógor Csaba (RMDSZ) újbóli mandátumszerzésével pedig nyilvánvaló, hogy a nagygyűlés által elfogadott memorandum ismertetésére az Európa Parlamentben is sor kerül.

(CoolPolitika)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés