CoolPolitika.hu

Százötven éve folyik a harc

2011  //  Feb  //  14  //  MTI

Százötven éve folyik a harc A második világháború idején megszaporodtak az ideális testsúly/magasság arányokat ismertető táblázatok, amelyek meglepő módon igencsak egybecsengenek a manapság egészségesnek minősülő testtömegindexekkel.

Ezt követően megjelentek a diétás ételek, sőt a fogyókúrázókat segítő egyesületek - köztük a Névtelen Túlevők és a Súlyfigyelők - sem várattak sokáig magukra. Granberg összegzése szerint az 1970-s évekre gyakorlatilag teljesen kiépült az egészséges táplálkozás szerkezeti kerete. Mindennek ellenére a mai amerikai társadalom kétharmada küzd túlsúllyal vagy kövérséggel, és a gyermekkori elhízás háromszorosára növekedett az utóbbi harminc évben. A súlyvesztést elősegítő műtéti beavatkozások száma az egeket súrolja. A halálos mellékhatásokat okozó fogyókúrás tablettákat kivonták a piacról, és csupán néhány új pirula engedélyezése van folyamatban. És ami a lényeg, egyre több szakember teszi fel a kérdést: mivel készteti az amerikai társadalom és kultúra az embereket a mértéktelen túlevésre?

 

-Valóban társadalmilag elvárt lenne, hogy egy közel egyliteres, cukrozott 7-Eleven üdítőitallal a kezünkben sétáljunk végig az utcán? - veti fel Patrick ONeill, a túlsúlyosság problémájával foglalkozó The Obesity Society nevű tudományos társaság elnöke, és egyben a dél-karolinai Orvostudományi Egyetem súlycsökkentéssel foglalkozó részlegének igazgatója. -Egységes diétás étrendet kialakítani egy család számára, ahol mindenki mást szeret enni, olyan, mintha aknamezőn lépkednénk, hiszen ilyenkor kiderülhet, hogy a családtagok miként vélekednek saját magukról és a szeretteikkel való kapcsolataikról - figyelmeztet Granberg, aki azután kezdte tanulmányozni az elhízás hátterében álló társadalmi okokat, miután maga is megszabadult 52 kilogrammnyi súlyfölöslegtől. -  Ha valaki a táplálkozás és fogyókúrázás szempontjából is egészségesnek tűnő stratégiát keres, akkor nem kell aggódnia, mert abból több száz is akad, méghozzá olyanok, amelyeket az elmúlt száz esztendőben találtak ki. Az igazi kihívást véleményem szerint az, hogy miként birkózzunk meg az idő közben fellépő összes többi tényezővel.

 

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés