CoolPolitika.hu

Számos ország kimenekíti polgárait

2011  //  Feb  //  01  //  MTI

Számos ország kimenekíti polgáraitSzámos ország kezdte meg vagy készíti elő állampolgárainak kimenekítését a belpolitikai válság és tüntetések sújtotta Egyiptomból.

Törökország a hétfőre virradó éjjel 1144 polgárát hozta haza Kairóból és Alexandriából a Turkish Airlines által bérelt öt repülőgépen - közölte hétfőn Mehmet Ersoy, a rendkívüli helyzetek török hivatalának elnöke az Anadolu hírügynökséggel. Hozzátette, hogy előzőleg, szombaton és vasárnap 330 török állampolgárt vittek haza az észak-afrikai országból. Várhatóan rövidesen megérkezik a ciprusi Larnaca repterére az első bérelt repülőgép, amely amerikai állampolgárokat hoz Egyiptomból - közölték az Egyesült Államok nicosiai nagykövetségén. A gép a kairói repülőtéren tapasztalható torlódások miatt a tervezettnél később ér a szigetre. A nagykövetségen nem közölték az utasok számát és azt sem, hány repülőgép érkezik még amerikaiakkal a hétfői nap folyamán.

 

Görögország két C-130-as szállító-repülőgépet küld az Egyiptomban tartózkodó görögök elszállítására - közölte a görög külügyi szóvivő, de nem tudta megmondani, hogy ez mikor történik meg. "A gépek indulásra készek. Kapcsolatban állunk az ottani hatóságokkal. De odarepülni csak akkor tudunk, ha az alexandriai leszállás biztosítva van" - mondta. Az orosz Lukoil és Novatek cégek hétfő közölték, hogy hazaszállítják dolgozóikat Egyiptomból. A Lukoil olajvállalat vasárnap 15 dolgozóját költöztette családostól Dubajba, ahonnan kedden hazatérnek Oroszországba. A Novatek gázkitermelő cég hétfőn evakuálja Egyiptomban dolgozó alkalmazottait.

 

Hétfőn 140 német állampolgár hagyta el Kairó városát a repülőtér irányában. Elszállításukat biztonsági okokból a kairói német nagykövetség szervezte meg - közölte a dpa hírügynökség ottani tudósítója. Frankfurtból reggel elindult a Lufthansa légitársaság egy Jumbo-Jet különgépe, amely délután indul vissza Egyiptomból - elsősorban diplomaták hozzátartozóival és az egyiptomi fővárosban dolgozó németekkel. Ausztrália is különjáratot bérel állampolgárainak evakuálására az arab országból: a Qantas légitársaság egy Boeing-747-es gépe megy kimenekíteni az ausztrálokat - közölte Julia Gillard miniszterelnök. Hivatalos adatok szerint körülbelül 1100 ausztrál tartózkodik Egyiptomban, de a tényleges szám jóval magasabb lehet, mert az ország népszerű turistahely az ausztrálok körében. A Qantas járata szerdán száll fel, és Londonba vagy Frankfurtba viszi majd utasait.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés