CoolPolitika.hu

Szakemberek tízezrei távoznak évente külföldre

2010  //  Nov  //  17  //  MTI

Szakemberek tízezrei távoznak évente külföldreÉvente több tízezer magasan szakképzett munkaerő távozik Németországból más európai országokba, elsősorban Nagy-Britanniába és Skandináviába - derül ki egy friss felmérésből, amelyet kedden ismertetett a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A Bertelsmann alapítvány megbízásából készült tanulmány azt mutatja, hogy 2005 és 2009 között évente átlagosan 40 ezer vezető állású szakember és tudós fordított hátat Németországnak. Ugyanakkor a helyükre csupán 38.500 hasonló képesítésű munkaerő érkezett, ami évi 1500 fős deficitet eredményez. A fenti adatok azt mutatják, hogy Németország alig néhány évvel a "bevándorlók országa" titulus elfogadása után gyakorlatilag máris elveszítette ezt a címet - értékelték a helyzetet a tanulmány szerzői. A tendencia megfordítása érdekében feltétlenül szükségesnek tartják mind egy szelektív bevándorlási politika kidolgozását, mind a külföldre távozott német szakemberek visszacsábítását, például tudományos munkatársak részére kidolgozott "hazatérési programok" révén.

 

A szomszédos országok szakembereinek szemében Németország elveszítette korábbi vonzerejét - mutatnak rá a szerzők. Az egykori "migrációs mágnes" már nem képes profitálni a nemzetközi migrációból, és európai összehasonlításban csak a középmezőnyben helyezkedik el. A 15 régi EU-tagállamot felsoroló jegyzéken Görög- és Olaszország a sereghajtó: itt a legnagyobb a negatív különbség a távozó és az érkező szakemberek száma között. A legjobb a helyzet Nagy-Britanniában, Belgiumban, Spanyolországban és Ausztriában. Ezek az államok profitálnak leginkább a 2005-ben csatlakozott EU-tagországokból érkező magasan szakképzett munkaerő migrációjából is.

(MTI) 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés