CoolPolitika.hu

Súrlódások egy osztrák kormánypártban

2011  //  Júl  //  15  //  MTI

Súrlódások egy osztrák kormánypártbanSúrlódásokhoz vezetett az Osztrák Néppárton (ÖVP) belül, hogy a párt EU-s és "hazai" politikusai eltérő véleményen vannak az európai uniós költségvetés növeléséről.

Johannes Hahn, az Európai Bizottság osztrák tagja, volt ÖVP-s miniszter a Kurier című lapban csütörtökön megjelent nyilatkozatában visszautasította Maria Fekter pénzügyminiszter kijelentését, miszerint az osztrák uniós politikusoknak "fogalmuk sincs" arról, mi zajlik "odahaza". "Nem vagyunk elvágva (az osztrák politikától)" - mondta Hahn a Kuriernak. Hahn rámutatott, hogy a bizottság a saját kiadásait például csökkenti. Az osztrák kormánynak ezért a némethez hasonló álláspontra kellene helyezkedniük, miszerint a javaslat tárgyalási alapnak tekinthető - mondta. Előzőleg Othmar Karas, az ÖVP európai parlamenti küldöttségének vezetője bírálta, hogy a kormány - és így a kisebbik kormánypárt ÖVP is - elutasítja a költségvetés növelését a 2014-2020-as időszakra.

 

Noha Karlheinz Kopf, az ÖVP bécsi frakcióvezetője kijelentette, Karas "egyszemélyi véleményt" képvisel, az ÖVP-s EP-tagok, ahogy az osztrák európai parlamenti képviselők többsége, megszavazták az EP-ben a bizottság javaslatát a költségvetés öt százalékkal való növelésére. Az osztrák EP-tagok közül csak az euroszkeptikus Osztrák Szabadságpárt és a Hans-Peter Martin Listája nevű képviselőcsoport tagjai szavaztak ellene. Michael Spindelegger külügyminiszter, az ÖVP elnöke a múlt szombaton egy interjúban az osztrák költségvetési helyzetre hivatkozva utasította el az uniós költségvetés növelését. Az uniós pénzügyi keretek bővítése "elfogadhatatlan" - mondta Spindelegger a Kuriernak.

 

-Minden uniós országnak takarékoskodnia kell, és rendben tartania költségvetését - jelentette ki. Karas a múlt heti interjúra reagálva csalódottságának adott hangot. Az ötszázalékos emelés "az abszolút alsó határ" ahhoz, hogy az EU el tudja látni feladatait - mondta. Hozzátette, természetesen mindenkinek takarékoskodnia kell, de az ÖVP-s képviselőcsoport elutasítja a "rövidtávú populista hangulatkeltést", ami "csak az EU-ellenes hangulatkeltőknek játszik a kezére". Az alkancellár hivatalát is ellátó külügyminiszter azt nem zárta ki, hogy az osztrák hozzájárulás nőjön, de csak feltételekkel. "Ha a megújuló energiaforrásokról vagy a klímavédelemről van szó, nyitottak vagyunk a tárgyalásra. De a kiadások ilyen mértékű, általános emelését elutasítunk" - mondta Spindelegger, aki a mezőgazdasági támogatások tervezett csökkentését élesen bírálta.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés