CoolPolitika.hu

Súlyos visszaélések Szerbiában

2011  //  Okt  //  05  //  MTI

Súlyos visszaélések SzerbiábanA Szerbia legnagyobb szénvagyonának számító kolubarai szénmedencében tapasztalt súlyos gazdasági visszaélések miatt országszerte letartóztatások voltak, az akció kedd hajnalig tartott.

A szerb rendőrség villámgyors akcióban csapott le a gyanúsítottakra, közöttük a két legkeresettebb személyre, Dragan Tomicra, a Kolubara bányaipari vállalat volt igazgatójára és Radoslav Savatijevic Kenére, számos vállalat tulajdonosára. Dragan Tomicot, egyben a Szerbiai Demokrata Párt (DSS) magas rangú tisztségviselőjét a macedón határon kapták el, Görögországba akart szökni, mások kezén kedd virradóra kávéházakban kattant a bilincs.

 

A Kolubara 17 volt és jelenlegi vezetőjét, továbbá számos más cég tulajdonosát azzal gyanúsítják, hogy 2007 és 2009 között nyilvános pályázati kiírások nélkül olyan magáncégeket "hoztak helyzetbe", amelyeknek a gépparkja nem volt alkalmas külszíni fejtésre. Hatalmas összegekről szóló túlszámlázásokra és olyan esetekre derült fény, hogy egy-egy bányagép naponta többet dolgozott, mint ahány órából a nap áll. Gyanúba keveredett több országosan ismert előadóművész és közéleti személyiség is. A nyomozók eddig több mint 500 ezer oldalnyi dokumentumot gyűjtöttek össze.

 

A kolubarai szénmedencében történt visszaélésekről - a VajdaságMa délvidéki hírportál beszámolója szerint - elsőként a B92 televízió Insajder című műsora adott hírt. A műsor készítői nem csak a visszaélésekre derítettek fényt, de a módszerekre is, amellyel nyolc év alatt több mint 130 millió eurót zsebeltek be csak azok a magáncégek, amelyek bérbe adták gépparkjukat a szénkitermelő vállalatnak. A most letartóztatott Tomic 2004 és 2008 között volt a vállalat igazgatója.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés