CoolPolitika.hu

Súlyos hibát követett el a NAÜ főigazgatója

2010  //  Sze  //  15  //  MTI

Súlyos hibát követett el a NAÜ főigazgatójaAli Akbar Szálehi, az iráni atomenergia-ügynökség vezetője szerint a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója súlyos és veszélyes hibát követett el Iránra vonatkozó kijelentéseivel.

-Ha (Amano Jukija) tudatosan tette ezeket a kijelentéseket, akkor súlyos hibát követett el, és ez nagyon veszélyes, mert azt mutatja, hogy politikai nyomás alatt áll - idézte kedden Szálehit az IRNA hivatalos hírügynökség. Amano hétfőn a NAÜ kormányzótanácsának ülésén azt mondta, az ügynökség nem tudja megerősíteni, hogy az Iránban fellelhető összes nukleáris anyag békés tevékenységet szolgál, mert Teherán az ENSZ-szakértők kinevezésének folytonos megvétózásával akadályozza az ellenőrzés folyamatát.

 

Irán júniusban jelezte két tapasztalt - a nukleáris fűtőanyagciklusokban jártas, valamint iráni atomlétesítményeket már ellenőrző - szakértőnek, hogy nem térhet vissza az iszlám köztársaságba. Arra hivatkozott, hogy a két ellenőr "hamis" információkat adott át, és "hibás" jelentéseket állított össze. A NAÜ főigazgatója hétfőn védelmébe vette kollégáit, hangsúlyozva, hogy teljes mértékben bízik "szakmai felkészültségükben és pártatlanságukban".

 

Szálehi szerint Amano kijelentései nemcsak a saját szavahihetőségének ártanak, hanem sértőek a NAÜ többi ellenőrére nézve is. Az iráni atomenergia-ügynökség vezetője ismételten leszögezte: Iránnak joga van megválogatni azokat a szakértőket, akik ellenőrzést végeznek atomlétesítményeiben. Ali Asgar Szoltaníje, a NAÜ-höz rendelt iráni nagykövet hétfőn kategorikusan elutasította a főigazgató szavait, kiegyensúlyozatlannak és a NAÜ szavahihetőségét megkérdőjelezőnek minősítette az Iránról készült, a kormányzótanács 35 tagjának a múlt héten átadott legfrissebb jelentést. A jelentésben Amano leszögezte, hogy - dacolva a Biztonsági Tanács határozataival - Irán folytatja urándúsítási műveleteit.
(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés