CoolPolitika.hu

Súlyos hiba a tűzszünet a Hamásszal

2011  //  Ápr  //  12  //  MTI

Súlyos hiba a tűzszünet a HamásszalSúlyos hibának tartja az izraeli külügyminiszter azt, hogy országa tűzszünetre törekszik a Hamásszal; Avigdor Lieberman szerint Izraelnek ehelyett meg kell döntenie az iszlamista palesztin szervezet uralmát a Gázai övezetben.

Lieberman akkor nyilatkozott erről, amikor nemzetközi közvetítők megpróbálják leállítani az Izrael és Hamász között ismét kiújult harcokat. A külügyminiszter az izraeli közszolgálati rádióban kijelentette: a Hamász a fegyvernyugvást – a libanoni Hezbollahhoz hasonlóan –  harci erejének fejlesztésére, és Izrael ellen bevetendő fegyverek csempészésére használná fel. -A cél a Hamász-uralom megdöntése (…), a fegyvernyugvás elfogadása egyenlő egy felőrlő háború elfogadásával, amelyben a Hamász határozza meg, mikor legyen nyugalom és mikor forrósodjék fel a front – tette hozzá Lieberman, a szélsőjobboldali Jiszráél Béténu párt vezetője.

 

Vasárnap felmerült egy Hamász és Izrael közötti fegyverszünet lehetősége, miután Ehud Barak izraeli védelmi miniszter a rádióban kijelentette, hogy Izrael véget vet a Gázai övezet elleni támadásainak, ha a palesztin fegyveresek is beszüntetik a zsidó állam lövetését. A tűzszüneti szándékra válaszul a Hamász vezetői közölték: véget akarnak vetni a kiújult harcoknak, s a palesztin csoportok nem érdekeltek a harcok kiszélesedésében.    Előzőleg - a múlt csütörtök óta - az izraeli hadsereg szerint a palesztin területről több mint 130 rakétát és aknát lőttek ki az ország déli területeire, s az izraeli megtorló akciókban 19 palesztin vesztette életét. Ez a legsúlyosabb konfrontáció a két fél között a 2008 decemberi-2009 januári gázai övezeti offenzíva óta, amelyben 1400 palesztin és 13 izraeli halt meg.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés