CoolPolitika.hu

Statáriumot vezettek be a további erőszak megakadályozására

2009  //  Dec  //  06  //  MTI

Statáriumot vezettek be a további erőszak megakadályozásáraStatáriumot hirdetett ki a Fülöp-szigeteki elnök a további erőszak megakadályozására a Mindanao szigeti Maguindanao tartományban, ahol novemberben politikai tömeggyilkosságot követtek el - közölte szombaton a kormány egyik szóvivője.

Gloria Macapagal Arroyo államfő, akinek egyik szövetségesét vádolják a rémtett elkövetésével - az áldozatok hozzátartozóinak felszólításának engedve hozta meg döntését. A Fülöp-szigetek déli részén fekvő tartomány egyik falujában november 23-án fegyveresek támadtak egy gépkocsioszlopra, amelyben a helyi hatalmat birtokló Ampatuan-klánnal szemben a jövő évi kormányzóválasztáson indulni kívánó politikus felesége, nővérei és más családtagjai utaztak, ügyvédek és újságírók kíséretében. Az út mellett később 57 lemészárolt ember holttestét találták meg.

 

Az elnök azután döntött a statárium kihirdetéséről, hogy a hatóságok értesülése szerint a tömeggyilkosság elkövetésével vádolt, ifjabb Andal Ampatuan polgármester őrizetbe vételének hírére a térségben gyülekezni kezdtek a hozzá hű fegyveres csoportok. Eduardo Ermita, a kabinet titkára előzőleg közölte: a polgármestert és azonos nevű apját, Andal Ampatuan tartományi kormányzót is őrizetbe vették. A katonák nagy mennyiségű fegyvert és lőszert foglaltak le a befolyásos Amputan klán tagjainak házaiban tartott razziák során.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés