CoolPolitika.hu

Sorra rontják az euróövezeti minősítéseket

2010  //  Dec  //  19  //  MTI

Sorra rontják az euróövezeti minősítéseketSzinte példátlanul agresszív, egyszerre öt fokozatú leminősítéssel megvonta Írország elsőrendű adósosztályzatát csütörtökön a Moodys Investors Service, a bankveszteségekkel kapcsolatos költségvetési terhekkel és az ír gazdaság bizonytalan kilátásaival indokolva a drasztikus lépést. Írország hosszabb távú kilátásait ugyanakkor kedvezően ítélik meg londoni elemzői körökben.

Írország egy héten belül a második nemzetközi hitelminősítőnél vesztette el elsőrendű besorolását, a múlt héten ugyanis a Fitch Ratings szintén meredek, három fokozatú osztályzatrontással ugyancsak a közepes befektetői ajánlású sávba sorolta vissza az ír államadósságot. A hitelminősítők így egy hét leforgása alatt összesen nyolc fokozattal rontották az ír adósosztályzatot. Ráadásul más euróövezeti tagállamokra is sorra jelentették be a negatív besorolási lépéseket: a héten leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Belgium osztályzatainak kilátását a Standard & Poors, a Moodys osztályzatrontást valószínűsítő felülvizsgálat alá vette Spanyolország egyébként magasan elsőrendű adósbesorolásait, és szintén további leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette Görögország már most sem befektetési ajánlású - vagyis "bóvli" - kormánykötvény-adósi besorolását.

 

A Moodys pénteken az eddigi, magasan elsőrendű "Aa2"-ről - amely a másik két hitelminősítő osztályzati módszertanában "AA"-nak felel meg - a köztes "Aa3", "A1", "A2" és A3" fokozatok kihagyásával a már csak közepes befektetési ajánlású sáv felső szélére, "Baa1"-re süllyesztette az ír kormánykötvény-adósság besorolását, és az új osztályzatra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.    A Fitch Ratings a múlt héten kevésbé meredek, de szintén igen agresszív, három fokozatú leminősítéssel az addigi "A plusz"-ról - a köztes "A" és "A mínusz" fokozatok kihagyásával - a már szintén csak közepes befektetési ajánlású "BBB plusz" szintre rontotta Írország hosszú futamidejű szuverén hazai és küladósságainak besorolását, de stabil kilátással. A Fitch és a Moodys Investors Service ír adósosztályzata a pénteki Moodys-leminősítés után most azonos szinten van.

 

A Moodys a pénteki leminősítéshez fűzött indoklásában kiemelte az ír bankrendszer állami újratőkésítésének hatalmas költségvetési terheit. A hitelminősítő adatai szerint az ír kormány eddig mintegy 50 milliárd euró banki tőkejuttatás mellett kötelezte el magát; ez az ír hazai össztermék (GDP) éves értékének hozzávetőleg a 32 százaléka. Mindemellett az ír reálgazdasági kilátások is egyre bizonytalanabbak, tekintettel a folytatódó súlyos visszaesésre a pénzügyi szolgáltatási, valamint az ingatlanszektorban, és a magánszektorbeli hitelellátásban. A gazdasági kilátások bizonytalanságát fokozza a szükséges költségvetési szigor, amely várhatóan nyomást gyakorol a belső keresletre. A Moodys szerint a következő négy évre tervezett nettó 15 milliárd eurós - a GDP-érték 9,5 százalékának megfelelő -  költségvetési kiadáscsökkentés jelentősen terheli az ír gazdaság kilábalási kilátásait.

 

Mindezek alapján a hitelminősítő azzal számol, hogy a hazai össztermékhez mért ír államadósság-ráta 2013-ra eléri a 120 százalékot a tavaly mért 66 százalék után, de a rossz kinnlevőségeket kezelő intézmény állami garanciáival együtt az adósságráta várhatóan 140 százalékon tetőzik. A Moodys ugyanakkor hosszú távon derűlátó Írországgal kapcsolatban. A cég elemzése szerint tekintetbe véve Írország gazdasági kiigazítási kapacitását, a hosszasnak ígérkező megszorító időszak után az ír gazdaság távlati növekedési kilátásai ismét jobbak lesznek sok más fejlett ipari gazdaságénál. Jóllehet az ír adósságráta várhatóan magasra emelkedik, Írország azonban a múltban is megbirkózott már magas adósságokkal, és megmutatta, hogy képes a politikai összefogásra a nehéz költségvetési konszolidációs lépések megtétele érdekében - áll a Moodys londoni elemzésében.

 

Hasonló következtetésre jutottak más nagy londoni házak elemzői is. Az egyik legnagyobb citybeli gazdasági-pénzügyi kutatóközpont, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) legújabb helyzetértékelése szerint Írországban rövid távon drámai mértékű életszínvonal-csökkenés várható: a cég azzal számol, hogy az ír fogyasztási kiadások 2011-ben 18 százalékkal maradnak el a 2007-ben mért legutóbbi csúcstól. A CEBR szerint ez nagyobb mértékű fogyasztási visszaesés lesz, mint amekkorát Nagy-Britanniában a II. világháború időszaka alatt tapasztaltak.

 

A ház elemzői szerint azonban "a rossz hírek ezzel véget is érnek", és mivel az ír gazdaság versenyképessége a csökkenő bérszínvonal és a várhatóan tovább gyengülő euró, valamint az erőteljes német gazdasági növekedés miatt "hatalmas mértékben" javulni fog, már 2012-től számítani lehet "a kelta tigris" újjászületésére. A CEBR ennek alapján azt jósolja, hogy Írország a jövő évet még recesszióban tölti, de az ír gazdaság 2012-ben és az utána következő években ismét meredek, rendre 7 százalékot meghaladó reálnövekedési ütemeket produkál majd.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés