CoolPolitika.hu

Sör-csúcsértekezlet a Fehér Házban

2009  //  Aug  //  01  //  MTI

Sör-csúcsértekezlet a  Fehér HázbanGondolatébresztő, baráti beszélgetésként értékelte Barack Obama a helyi idő szerint csütörtök este a Fehér Ház kertjében lezajlott találkozót, amelyen az amerikai elnök azt a két férfit látta vendégül egy kis sörözgetésre, akiknek ügye az elmúlt hetekben faji feszültségekhez vezetett az Egyesült Államokban.

-Mindig is hittem abban, hogy ami összehoz bennünket, az erősebb annál, ami szétválaszt - fogalmazott Obama a találkozó után, amelyen a színes bőrű Henry Louis Gates, a Harvard egyetem professzora (egyébként Obama személyes ismerőse), illetve a fehér James Crowley, az ottani rendőrség őrmestere volt jelen. Az amerikai elnök hozzátette, reméli, hogy mindenki pozitív tanulságot tudott levonni az esetből.

 

A sörözgetés apropóját adó incidens július közepén történt, amikor Gates külföldi útról érkezett haza, és miután nem tudta kinyitni háza beragadt ajtaját, erővel jutott be saját otthonába. Egy szomszéd mindezt betörésnek hitte, s kihívta a rendőrséget. A kiérkezett közegek igazoltatni akarták Gatest, aki ezt először megtagadta, majd rasszizmussal vádolta a rendőröket, a fejükhöz vágva, hogy csak azért bánnak így vele, mert fekete. A rendőrök őrizetbe vették közrend megzavarásáért.

 

Az eset nagy port vert fel Amerika-szerte, arról tanúskodva, hogy a faji hovatartozás kérdése mennyire érzékeny probléma ma is az Egyesült Államokban. Az ügynek különös súlyt adott, hogy Obama kijelentette: a rendőrök "ostobán cselekedtek", amikor őrizetbe vették Gatest, miután az igazolta, hogy saját otthonában tartózkodik. Ez a nyilatkozat heves reakciókat váltott ki, s szerepet játszott abban, hogy Obama támogatottsága a júniusi 61 százalékosról mostanra 54 százalékosra esett.

 

Crowley nyílt és őszinte beszélgetésnek nevezte a találkozót, amelyen - mint fogalmazott - egyetértésre jutott Gatesszel arról, hogy ellentétesek a nézeteik az ügyben. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy folytatni akarják a párbeszédet és további találkozókat terveznek. Az őrmester elmondta, hogy Obama közvetítő volt a felek között, a beszélgetésben csak kis szerepet játszott. -Ő hozta a sört. Csak össze akart hozni két embert, hogy megoldjanak egy helyi, cambridge-i ügyet, illetve az abból kikerekedett nemzeti problémát - mondta.

 

Gates reményét fejezte ki, hogy az egész incidens inkább a tanulságok levonására és nem vádaskodásra ad alkalmat. Crowley-nak és neki arra kell törekedni, hogy az eset nyomán felhívják a figyelmet a rendőri munka veszélyeire és a faji diszkriminációval szemben a feketékben élő félelmekre - mondta a professzor.      Egyébként sem az érintett felek, sem az elnök nem kért bocsánatot a történtekért. A Fehér Ház igyekezett is visszafogni a várakozásokat: előzetesen azt jelezte, hogy nem lesz semmiféle bejelentés valamilyen új, nagyszabású, a rasszizmus elleni fellépést szolgáló kezdeményezésről. Obama szellemesnek nevezte ugyan az újságírók által kiötlött "sör-csúcsértekezlet" elnevezést, de hangsúlyozta, hogy ez csak egy informális, iszogatással egybekötött eszmecsere, nem pedig "egyetemi szeminárium".

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés